18:35 / 18.01.2022.

Autor: HRT

Plenković: Došli smo u fazu da se sve atribuira HDZ-u

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

- Očekujemo da se sredinom godine donesu ključne odluke u pogledu članstva Hrvatske u europodručju slijedom ispunjavanja akcijskog plana u okviru Europskog tečajnog mehanizma II. Veliki broj zakona bit će upućen u Sabor na usvajanje. Očekujemo u cilju zaštite potrošača da će činjenica da planiramo kroz taj zakon osigurati dvojno isticanje cijena od 5. rujna pa nadalje pa nakon bez troškova za građane osigurati za građane i dvojno isticanje cijena, ali i zamjenu kuna za eure. To je važan projekt na kojem dugo radimo. Očekujemo da će biti koristan za hrvatsko gospodarstvo i sve građane.

Osvrnuo se i na preminulog Davida Sassolija podsjetivši da je bio prijatelj Hrvatske "koji nas je znatno podupirao u svim ključnim projektima na europskoj razini".

Upitan za komentar o obnovi stana predstojnika njegova ureda, Zvonimira Frke Petešića, Plenković je poručio kako nema obnove preko veze.

- Bit će još feta salame. Mislim da je to i on sam pojasnio. U zgradi u kojoj su Državne nekretnine vlasnik stana, kojeg on koristi za službene potrebe, pokrenula se inicijativa i da bi se to sve obnovilo trebala je participirati tvrtka koja je vlasnik i tu nema ni insinuacije da se nešto radi preko reda. Cijela lijepa medijska priča o zgradi u Jurišićevoj pisana je zadnjih sedam osam mjeseci. Čitamo i to, nema tu ništa.

- Štogod bilo, koja god tema bila, uvijek će oporba tražiti kut promatranja da našteti HDZ-u, tu uopće nema dileme. Štogod mi sad napravili, vjerojatno će reći da je rast BDP-a koji će biti iznad 10 posto riječi da je slučajno, da nema veze s Vladom i HDZ-om. Još možda i da to nije dobro. Doveli smo se u fazu gdje se što god može atribuira HDZ-u Recimo situacija s HNB-om - prva analiza je kako to može naštetiti Vladi i HDZ-u. Navikli smo na to, mi radimo svoje, a oni svoje, poručio je.

Na pitanje tko su ti koji demontiraju, Plenković poručuje da će se oni sami pronaći u tome.

- To ne moram ja tumačiti, ja sam svoje kazao pa neka se o tome priča. Ja sam rekao samo činjenice. Ako pogledate koje su institucije u zadnjih godinu dana bile pod napadom, kritikom, to gotovo da ne stane na jedan papir. Crveni križ,Civilna zaštita, HNK, HGK, HOK, HRT, Ustavni sud, DORH, USKOK, vojska, policija, Stožer...Samo govorim o činjenicama, ne kvalificiram, ne diskvalificiram.

- Sigurno mogu reći da nije bilo nikakvog napora da se nešto ubrza zato što taj stan korisnik ovaj dužnosnik, a ne neki drugi.

Ako cijene energenata budu išle prema gore - Vlada će ponovno intervenirati

Plenković se osvrnuo i na poskupljenja energenata poručivši kako Vlada cijelo vrijeme vodi računa o građanima i gospodarstvu te da će to nastaviti i dalje.

- Naravno da ćemo donijeti mjere koje će ublažiti taj udar na građane i sve je na stolu, ima više alata, vode se intenzivne konzultacije, kazao je.

Za cijene goriva premijer je dodao da prate trendove na tržištu i ukoliko cijene budu išle prema gore ponovno će intervenirati. No kaže da u ovom trenutku nije takva situacija jer postoje naznake da bi se cijene trebale smanjiti.

Učinit ćemo sve da se sredstva Fonda solidarnosti iskoriste

Vezano za demografsku sliku Hrvatske Plenković je podsjetio na mjere koje je Vlada dosad poduzela, gradnju vrtića, stipendije za studente, porezne olakšice za mlade, subvencioniranje stambenih kredita, dizanje rodiljnih naknada. Dodao je da je Vlada prepoznala i moment iseljavanja te zato predložila mjeru Biraju Hrvatsku.

O prilagodi biračkih popisa i izbornih jedinica novom popisu stanovništva, rekao je, nisu raspravljali.

Plenković je također poručio kako Vlada radi na ubrzanju trošenja sredstava iz europskog Fonda solidarnosti te da razgovara s Europskom komisijom o svim specifični okolnostima.

- Može se dati argumentacija i staviti u koncept specifičnih okolnosti koje su zaista postojale, učiniti ćemo sve da se sredstva iskoriste, odgovorio je na upit mogu li se rokovi pomaknuti.

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a razgovaralo se, među ostalim, o slanju u javno savjetovanje zakon o euru te o nadolazećim domaćim i međunarodnim aktivnostima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!