11:07 / 12.03.2021.

Autor: Hina/V.G.

Stožer o serološkom istraživanju, nastavlja se cijepljenje AstraZenecinim cjepivom

Stožer

Stožer

Foto: HTV / HRT

U posljednja 24 sata zabilježena su 823 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 4522. Na bolničkom je liječenju 811 pacijenata, od kojih 78 na respiratoru. Preminulo je 12 osoba.

- Prosječna dob preminulih je 77,5 godina, a najmlađa preminula osoba imala je 62 godine i imala je metaboličku bolest jetre. Sve osobe osim jedne imale su multiple komorbiditete, a jedna je imala malignu bolest, rekla je Vera Katilinić Janković.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je 249.661 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 5647 preminulo. Ukupno su se oporavile 239.492 osobe, od toga 578 u posljednja 24 sata.

U bolnicu je primljeno 75 osoba, a otpuštene su 72. U posljednja 24 sata oporavilo se 570 osoba.

U samoizolaciji je trenutačno 17.012 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.416.328 osoba, od toga 5945 u posljednja 24 sata.

Krunoslav Capak rekao je kako u pet dana ovoga tjedna imamo 3147 oboljelih, 26 posto više u odnosu na prošli tjedan.

- Današnji broj novooboljelih je 823 od 5945 testiranih. Prije tjedan dana imali smo 590 novooboljelih od 5429 testiranih, a tjedan prije toga 505 novooboljelih od 5071 testiranog. U prvih peta dana ovog tjedna broj novooboljelih je 3147, prošli tjedan ih je bilo 2489. Za 26 posto je broj u ovom tjednu veći u odnosu na prošli tjedan. Po 14-dnevnoj stopi incidencije, trenutačna prosječna stopa je 185. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ako gledamo 7-dnevnu stopu incidencije, na prvo mjesto izbija Primorsko-goranska županija. Iz kontakta s epidemiolozima tamo saznajemo da nema žarišta, nego puno mikrožarišta zbog druženja. Bilo je lijepo vrijeme pa su se ljudi družili, izjavio je Krunoslav Capak.

- Ako pogledamo situaciju s drugim europskim zemljama po pitanju 14-dnevne incidencije, Hrvatska je na sedmom mjestu. Kumulativna ukupna stopa smrtnosti je 1388,6 i to nas stavlja na 18. mjesto zemalja u EU-u po tom pokazatelju. Imali smo danas udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih 13,8 posto. Ako pogledamo za zadnjih sedam dana, to je 9,9, a za zadnjih 14 dana je 9,1. Nešto nam raste udio pozitivnih u ukupno testiranima. Što se tiče nuspojava, 898 ih je prijavljeno na Pfizerovo, 81 na Modernino, 337 na AstraZenecino cjepivo, dok za dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi, rekao je Capak.

Rezultati serološkog istraživanja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak predstavio je u petak rezultate serološke studije, provedene na 1436 ispitanika, koji su pokazali da je 25 posto uzoraka bilo pozitivno na antitijela na COVID-19, što znači da su te osobe bile u dodiru s koronavirusom.

Slična studija rađena je u proljeće prošle godine, kada je među 1088 ispitanika njih samo 2,2 posto bilo pozitivno na antitijela na COVID-19.

- U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela imunoglobulina G (IgG), što je bilo 2,2 posto. U drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG, što je 25,1 posto. To je četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj, rekao je Capak na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite.

- Važno je reći da su uzorci krvi uzimani krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi velik utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. U prvom valu smo imali nešto uži broj županija iz kojih smo uzimali krv, u drugom valu to su sve županije, kaže Capak.

Prisutnost antitijela je ravnomjerna među dobnim skupinama, pri čemu je manja kod osoba starijih od 70 godina i djece mlađe od 10 godina, kod kojih je u studiji udio pozitivnih bio 19,2 posto.

Studija je pokazala da 75 posto osoba koje su pozitivne na IgG ima neutralizacijski test, odnosno imune su na COVID-19. Neutralizacijski test znači da postoje antitijela koje se vežu za virus i uništavaju ga.

Capak smatra da je ovaj uzorak reprezentativan i pokazuje koliko je osoba došlo u kontakt s koronavirusom, a to je 25 posto.

- U Hrvatskoj smo dosad imali 240.000 oboljelih, a četiri puta više osoba došlo je u kontakt s virusom nego što imamo registriranih oboljelih. To je milijun ljudi, ustvrdio je Capak.

Capak je kazao da u ovom trenutku nema potrebe za provođenje šire studije s većim brojem sudionika.

- Mislimo da je ovaj uzorak reprezentativan i pokazuje koliko je osoba došlo u kontakt s virusom. Podsjećam da je to 25 posto. Četiri puta više osoba je došlo u kontakt s virusom nego što imamo registriranih oboljelih, rekao je Capak te dodao da je to oko milijun ljudi.

Blokada AstraZenece

Capak je upitan o blokadi AstraZenece u deset zemalja.

- Njihova odluka je predostrožnost zbog tromboembolijskih događaja. Ako se utvrdi da nisu povezani s cijepljenjem, nastavit će se cijepljenje. Što se tiče Hrvatske, mi nismo dobili tu seriju cjepiva, nego cijepimo drugom serijom. Nismo imali grupiranja tromboembolijskih događaja. Zato smo odlučili nastaviti cijepiti AstraZenecom. U Hrvatskoj je pojavnost tromboembolijskih događaja 61 na 100.000, ima nešto više od jednog po tjednu, sa smrtnim ishodom. Oni se događaju i u Hrvatskoj, rekao je Capak.

- Što se tiče isporuke AstraZenecina cjepiva, dobili smo obavijest da će smanjiti količine koje će nam isporučiti. Trebali smo u trećem tjednu ožujka dobiti 19.200 doza, dobit ćemo 7200. U četvrtom tjednu ožujka trebali smo dobiti 79.568, a dobit ćemo 9800 doza. Smanjili su znatno isporuku, što nas sve skupa čini nesretnima, kazao je Capak.

- Johnson&Johnson trebao bi biti registriran za nekoliko dana, ali ne znamo koliko ćemo dobiti doza. Zabrinjavaju nas natpisi iz medija da je sklopljen odgovor Johnson&Johnsona i američke vlade da će prvo to tržište napuniti dogovorenim količinama pa da će tek onda ići izvoz u druge zemlje, rekao je Capak.

- Puno smo očekivali od sjednice od prije dva dana, gdje je EMA raspravljala o primjeni jedne doze cjepiva u općoj populaciji i kod osoba koje su preboljele COVID. Zaključak je da ni za jedno ni za drugo nema dokaza da se donese takva odluka. Neke zemlje takvu su odluku donijele, raspravljamo o tome i čim dođemo do zaključaka, o tome ćemo obavijestiti, kazao je Capak.

Tvornica cjepiva

Alemka Markotić
osvrnula se na izjave nekih gradonačelničkih kandidata da će otvoriti tvornicu cjepiva.

- Izvan pandemije za određene infektivne bolesti nemamo dovoljno cjepiva u svijetu, pogotovo ako se dogode različite epidemije, što se prije par godina dogovorilo sa žutom groznicom. S tradicijom Imunološkog zavoda Hrvatska sigurno ima perspektivu i trebala bi ići u smjeru izgradnje i otvaranja prema biofarmaceutici, otvaranju novih tvornica i bilo bi dobro da je dio u vlasništvu RH jer time osigurava stratešku poziciju, ali i otvaranje prema drugim kompanijama, što su učinile brojne druge zemlje, rekla je Markotić.


Pripreme za ljeto

Stožer je komentirao hoće li se do Uskrsa dogovoriti s drugim državama EU-a da njihovi stanovnici također počnu dolaziti samo s potvrdom o cijepljenju, kao što je to slučaj s turistima iz Izraela. 

- Vode se razgovori, svi resori Vlade kojima je to sastavni dio posla su angažirani oko pitanja organizacije i privlačenja stranih turista u Hrvatsku, a to uključuje i bilateralne razgovore. Na razini EU-a vode se intenzivni razgovori oko načina kako olakšati prelaske granice s obzirom na to da je turizam jedan od glavnih grana gospodarstva. O tome će ta ministarstva obavijestiti u trenutku kada oni procijene da su postigli nekakav dogovor. Istovremeno na razini EU-a se vode intenzivni razgovori oko načina kako olakšati prelazak granica unutar EU-a s obzirom na to da je turizam jedna od glavnih grana gospodarstva. Iduću srijedu će Komisija izaći s prijedlogom komunikacije oko koje će se morati složiti države članice vezano za način kako bi se koristilo ono što se zove digitalna zelena propusnica, koja bi uključivala i podatke o cijepljenju osobe i preboljenoj bolesti COVID-19, kao i podatke o testiranju. To je sad nešto oko čega se vode razgovori, tako da sam siguran da unatoč tome što svi razumiju nužnost da se takvo što na razini EU-a dogovori, da će biti različitih tumačenja i pogleda, ovisno o članicama.

Božinović je rekao kako je još prerano govoriti o velikim događajima i festivalima tijekom ljeta.

- Razumijem želju i potrebu za ranijom organizacijom, ali mislim da nitko ne može reći kako će izgledati situacija u sljedećim mjesecima, izjavio je.

- Ono što se može zaključiti, za svaki događaj se može prirediti epidemiološki okvir koji uvijek uključuje i dobru ventilaciju, nošenje maski i pjevanje ili plesanje, rekao je Božinović.

Alternativni uvoz cjepiva

- O tome se čitavo vrijeme razmišlja. Pred nekih mjesec dana smo objavili mogućnost interventnog uvoza koji sa sobom nosi obveze proizvođača i zemlje koja cjepivo izvozi, kao i dodatne obveze naših regulatornih tijela. Nemamo dokumentaciju koja je zatražena, još nije stigla da bi se taj interventni uvoz mogao kao mehanizam pokrenuti. Naravno da čitavo vrijeme razmišljamo o tome, ali je također poznata činjenica da je ruski proizvođač pokrenuo postepenu registraciju lijeka pri Europskoj agenciji, za koju se nadamo da će biti brzo završena, što bi nam omogućilo da prema europskoj i našoj legislativi regularno uvezemo to cjepivo. O kineskom cjepivu ne znamo puno u trećoj fazi njegova kliničkog ispitivanja. U tijeku je online sastanak s kineskim proizvođačem na koji su se uključili naši epidemiolozi i osobe koje se u Ministarstvu zdravstva bave time, kazao je Capak.

- Alternativa je da sve više država u svijetu, pogotovo one koje nemaju kapacitete, razmišlja kako podići samodostatnost kada je u pitanju proizvodnja cjepiva i lijekova i mislim da je to pitanje vremena, a više nije pitanje treba li ili koliko uopće ulagati u javno zdravstvo. To svima postaje jasno, ne samo u okruženju, nego i svijetu. To je jedna od ključnih investicija koje se moraju dogoditi, dodao je Božinović. 

Može li porast broja zaraženih ugroziti sezonu?

- Ono što smo oduvijek govorili, a i sada, sve će to ovisiti o nama. Kada govorite o sezoni, tu uvijek mislimo prije svega na naše primorske županije, ne samo na njih. Imate situaciju u Dubrovačko-neretvanskoj koja je na visokim razinama s obzirom na to da već od 1. ožujka nije krenula u popuštanje mjera, tražila je izuzetak i nastavlja s tim. Ono što naši grafovi pokazuju, to je jedina primorska županija u kojoj se vidi pad. Sve ostale rastu, neke minimalno, poput Istarske, ali neke poput Primorsko-goranske županije imaju izražen rast, rekao je Božinović.


Stožer je komentirao i cjepivo Novovaxa.

- Hrvatska se odlučila na manju količinu, isporuka je najavljena za 4. kvartal 2021. Naručili smo 50 tisuća doza, kazao je Capak.

Capak je komentirao zašto su problemi uočeni kod AstraZenecina cjepiva, a ne kod drugih.

- Nije se uočilo to kod drugih cjepiva. Tromboembolija je jedna od čestih posljedica bolesti, virus itekako ima veze s tim. U prvom valu su smrti mladih ljudi bile povezane s jakom autoimunom reakcijom i tromboembolijom. S drugim cjepivima su uočene tromboembolije. Bilo je događaja da se to pojavi nakon cijepljenja, ali ni u jednom slučaju nije utvrđena uzročno-posljedična veza s cjepivom i cijepljenjem. Pošto takva veza nije uspostavljena, nema dokaza da je ona posljedica cijepljenja, onda nema potrebe da se obustavlja cijepljenje. Triger za zaustavljanje cijepljenja je jer se u kratkom vremenu dogodilo na jednom mjestu te je cijepljenje obustavljeno. Vjerujem da ćemo uskoro dobiti informacije o tim slučajevima, rekao je Capak.

Otkrio je i što znači da je cjepivo Johnson&Johnson učinkovito 100 posto u zaštiti od hospitalizacije i smrti, a 66 posto od težih oblika bolesti.

- Uzrok hospitalizacije je teži oblik bolesti, ali pažljivo ćemo pročitati te rezultate istraživanja. Koliko mi je poznato, Johnson&Johnson je vektorsko cjepivo, ima slične rezultate kao druga vektorska cjepiva te bi trebalo biti da 66 posto štiti ukupno, a od težih oblika bolesti i smrti štiti 100 posto, rekao je Capak.

Hoće li uspjeti do ljeta cijepiti 50 posto populacije?


- Teško je to prognozirati i spekulirati brojevima. Obećane su nam količine u drugom kvartalu predviđene za cijepljenje većeg broja populacije. AstraZeneca nam daje količinu za iduća dva tjedna, a one predviđene za dalje su velike. Nadamo se da će do velikih isporuka u travnju doći, da možemo povećati broj cijepljenih ljudi. Imamo najavu za Pfizer, koji će udvostručiti isporuku u četvrtom mjesecu, Moderna isto obećava mnogo veće količine nego što je to bilo do sada. Nadam se da će nam drugi kvartal donijeti tih pedeset posto, kazao je Capak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!