Uzorci s onečišćene obale u Ližnjanu isti kao u Kostreni

30.11.2022.

Zadnja izmjena 23:27

Autor: Kornelija Benazić/Anita Bartolović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Sanacija uvale Salbunić u Ližnjanu

Sanacija uvale Salbunić u Ližnjanu

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Kapetanica mjerodavne pulske Lučke kapetanije Dolores Brenko Škerjanc potvrdila je novinarima kako je analizom utvrđeno da su uzorci onečišćenja uzeti s plaže u Ližnjanu i na području Kostrene na Kvarneru isti.


Govoreći o daljnjim aktivnostima i čišćenju mora i morskog okoliša nakon onečišćenja 9. studenoga na području općine Ližnjana, kapetanica Dolores Brenko Škerjanc rekla je kako ne može potvrditi da se uzrok onečišćenja mora tražiti u riječkoj Termoelektrani, ali je sigurno da ono nije došlo s broda.

- Gusta naftna prerađevina koja je prouzročila ekološku štetu na obali Ližnjana i u manjoj mjeri na sjeverokvarnerskom obalnom pojasu istog je podrijetla. Ne želim špekulirati, posao je Državnog odvjetništva utvrditi o čemu je riječ i tko je onečistio more. Sigurno je to da je na Kvarneru onečišćenje došlo s kopna, dok je nama stiglo s mora, to je velika razlika, istaknula je.

Zahvalila je svima iz institucija te javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima koji su se uključili u akciju čišćenja ližnjanske obale i napravili, kako je rekla, veliki posao, te je najavila sličnu akciju za desetak dana.

- Moramo to što prije sanirati, zaključila je i ponovila da o tome ne želi nagađati jer je to sada, kako je rekla, posao Državnog odvjetništva.

Na pitanje novinara kako je moguće da ta mrlja prijeđe cijeli Kvarner i da je nitko ne primijeti, odgovorila je kako trenutačno ne može odgovoriti na to pitanje.

- Smatram da bi Državno odvjetništvo trebalo utvrđivati sve okolnosti, poručila je.

Čišćenje će trajati mjesecima

U Kostreni je, četiri dana prije Ližnjana, onečišćena obala. Krivnju je tada preuzela HEP-ova termoelektrana Urinj.

Robert Krklec, direktor HEP Proizvodnje, izjavio je 10. studenog kako se procjenjuje da je riječ o 700 litara loživa ulja koje je iscurilo u more iz separatora. 

Danas o ližnjanskom onečišćenju iz HEP-a kažu: "Što se tiče onečišćenja obale na području Ližnjana koji je značajno udaljen od Kostrene, utvrđivanje uzroka je u djelokrugu nadležnih tijela Istarske županije i Republike Hrvatske."

U Ližnjanu je onečišćeno više od 8 km obale. Do sada ju je čistilo gotovo 300 ljudi. Mnoge su barke onečišćene, narušena je turistička slika općine. 

Damir Ravnić, načelnik općine Ližnjan, ističe da će čišćenje trajati mjesecima i da troškove treba snositi onaj tko je štetu prouzročio.

A pronaći krivca, imenom i prezimenom, zadatak je Državnog odvjetništva.

Službeno je potvrđeno da je onečišćenje došlo morem. Mjerodavni kažu da su nakon HEP-ove dojave o istjecanju mazuta u Kostreni učinili sve što su mogli. 

Ližnjancima u čišćenju obale, 2 metra po osobi na dan, preostaje samo strpljenje i mukotrpan rad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!