Vanja Marušić razriješena, Željka Mostečak imenovana

20.04.2023.

19:09

Autor: Šime Vičević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Vanja Marušić i Željka Mostečak

Vanja Marušić i Željka Mostečak

Foto: Patrik Macek/Tomislav Miletic / Pixsell

Vanja Marušić razriješena je dužnosti ravnateljice USKOK-a. Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek odluku je donijela nakon što je ministar pravosuđa Marušić dao suglasnost za prestanak rada na njezin vlastiti zahtjev. Vršiteljicom dužnosti ravnateljice USKOK-a imenovana je Željka Mostečak, dok se Marušić vraća na dužnost zamjenice glavne državne odvjetnice.

Bila je glavna tužiteljica u aferi Fimi-media, odigrala ključnu ulogu u najpoznatijim korupcijskim slučajevima, a od danas Željka Mostečak preuzima vruću fotelju u USKOK-u i to kao vršiteljica dužnosti ravnatelja. Nakon što je ministar Ivan Malenica dao suglasnost, Vanja Marušić i službeno je razriješena. DORH je o tome objavio priopćenje, u kojem razlog razrješenja - nije istaknut.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske odbacuje bilo kakvo stavljanje i povezivanje ovog razrješenja s nekim političkim kontekstima ili kontekstom navodnog sukoba unutar državnoodvjetničke organizacije", stoji u priopćenju.

Prometnu nesreću vozača i njezine posljedice - predsjednik Sabora vidi kao uvjerljiv razlog. Smatra i da se Vanja Marušić nije zamjerila političkom vrhu.

- Do jučer, koliko znam, bio je napadan i DORH i USKOK i dizan u nebesa europski javni tužitelj. Sad odjedanput, kad se dogodi ova situacija, sad je gospođa Marušić nama sporna. Dakle, interpretira se onako kako u datom trenutku nekome odgovara, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

A oporba slučaj interpretira i danas.

- Ovdje se radi o čistom odstrelu. To je sad sasvim jasno. Zašto? Netko će reći zato jer Vanja Marušić nije obavještavala Zlatu Hrvoj-Šipek. Netko će reći da je možda planirala ići na neke veće zvjerke, smatra Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

- Čudno mi je, recimo, da je bilo pred godinu dana priča s vozačem bivše ravnateljice USKOK-a, da se nakon godinu dana i nakon što je ona ponovno bila imenovana, to otvorilo da bi se, zapravo, vidjelo da je bilo jako puno fake newsa, rekla je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Kluba zastupnika Centra i GLAS-a.

Mnogi više detalja žele čuti i od Vanje Marušić i od Zlate Hrvoj-Šipek.

- Tko je bio u automobilu i ponovit ću, tko je vozio. Čudnovato je da bi netko dao ostavku zbog toga što je netko drugi napravio nešto. Mislim, zašto bi netko dao ostavku? Meni je to čudno, rekao je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.

Kako god bilo, primopredaja u USKOK-u održana je već danas. Vanja Marušić vraća se u DORH kao zamjenica glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, koja je o okolnostima razrješenja na današnjem sastanku izvijestila premijera Plenkovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!