Opasna cesta u Varaždinu dobiva reflektirajuće znakove

14.03.2023.

17:36

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Opasna cesta

Opasna cesta

Foto: HTV / HRT

Nakon što je nedavno na pješačkom prijelazu u Varaždinu poginula djevojčica, konačno se stavljaju reflektirajuće oznake na samu cestu u Ulici Zrinskih i Frankopana. Postavlja se pitanje je li to dovoljno?

Ulica je nerijetko poligon za utrke, tijekom kiša i lošeg vremena dosta nepregledna pa ne čudi da se nesreća lako može dogoditi. Devetog prosinca prošle godine na ovome pješačkom prijelazu automobil je naletio na majku i kći. Petnaestogodišnjakinja je nažalost podlegla ozljedama. 

- Što reći o ovoj ulici, pješački prijelaz koji prelazi preko četiri trake zaista je velika opasnost za sve pješake, posebno njihovo prelaženje preko kolnika, ali i vozači bi trebali biti oprezni i voziti defenzivnije, rekao je Danijel Posavec, iz PU varaždinska.

Ulica Zrinskih i Frankopana jedna je od opasnijih u Varaždinu, pogotovo tijekom noći i lošeg vremena kad su naleti na pješake česti.

- Ja sam tu svaki dan i vidim što se događa, osnovni razlog je nepridržavanje brzine, kazao je Gojko Manojlović.

Nažalost, utrke bijesnih automobila i motocikala također se održavaju na ovoj ravnoj dionici. Mnogi ne poštuju ograničenja od 40 kilometara na sat.

Da bi koliko toliko riješili ovaj gorući problem, u tijeku je postavljanje signalizacije.

- Postavljamo termoplastiku, crvene zebre, da se bolje vide pješaci kao i prometni znakovi sa žutim obrubom koji daju na znanje da se približavaju pješačkom prijelazu, izjavio je Miroslav Marković, zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

Postavlja se i LED rasvjeta, a u planu su i kamere za nadzor prometa.

- Na onim dionicama gdje imamo postavljena kućišta čak i nisu bile kamere u tom kućištu, promet je smiren a prometnih je nesreća puno manje, dodao je Posavec. 

A osim u ovoj ulici postavit će se slična signalizacija na još nekoliko kritičnih mjesta.

- U planu je Miroslava Krleže, sličan kao i ovdje, gledamo gdje nema semafora da poboljšamo to, crveno će se zebre bojati i već ih ima u gradu na glavnim prometnicama, rekao je Marković. 

Ali teško će signalizacija riješiti prometnu nekulturu kojoj smo svakodnevno svjedoci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!