Sumnja na Tolušićevu zlouporabu europskog novca

07.07.2022.

19:13

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/P.F./HRT

Uhićenje Tomislava Tolušića i prebacivanje u Zagreb

Uhićenje Tomislava Tolušića i prebacivanje u Zagreb

Foto: HTV / HRT

Zbog poticaja sufinanciranih iz europskih izvora koje je dobio za vlastiti vinski biznis, nakon odlaska s ministarske dužnosti uhićen je Tomislav Tolušić. Akciju je potaknuo Ured europskog javnog tužitelja koji sumnja na malverzacije. Uz bivšeg ministra uhićen je i zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivedi Željko Ferenc

Crni policijski kombi osvanuo je u dvorištu bivšeg HDZ-ova ministra. Rano jutros istražitelji su ušli u kuću Tomislava Tolušića u Virovitici. Pretražili su i njegovu vinariju u naselju Rezovac, nakon čega su donedavno moćnog političara odvezli prema Zagrebu. Sve prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja.

"... zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija", stoji, između ostalog, u priopćenju Ureda europskog javnog tužitelja.

Tolušićev OPG Terra Slavonia iz takozvane vinske omotnice za ulaganje u vinarije lani je dobio nepovratnih 2,5 milijuna kuna. Prije nekoliko dana bivši se ministar pohvalio da posao cvate. Vina su mu osvojila 6 prestižnih nagrada Decanter.

- Nema recepta, podrum je vječita improvizacija, nikad ta vina nisu ista, niti jedan dan nisu ista, niti jedna berba nije ista, uvijek je tu neka improvizacija i puno ljudi sudjeluje u tome, objasnio je prije dva dana, 5. srpnja Tolušić.

Europske istražitelje vina očito nisu impresionirala. Neslužbeno doznajemo da su prije nekoliko mjeseci u Ministarstvu preuzeli spornu dokumentaciju. Novac se dijelio prema pravilniku Agencije za plaćanja u poljoprivredi čije je izmjene kao nadređeni ministar potpisao upravo Tolušić.

- Nemam komentara na ovaj konkretan slučaj. Istraga je u tijeku. Mogu samo reći, kad je riječ o posljednjem natječaju, donesena je odluka o odbijanju, a što se tiče prethodnog natječaja mi smo njega dodatno provjeravali, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Uz bivšeg ministra uhićen je i Željko Ferenc, zaposlenik virovitičke ispostave Agencije. On je Tolušiću navodno pogodovao kako bi dobio poticaje iako za njih nije ispunjavao uvjete. Terete ga za zloporabu položaja i ovlasti.

- Moj branjenik je iznio kratku obranu u kojoj je negirao bilo kakvu vezu sa inkriminacijom koja mu se stavlja na teret i to je to, rekao je Mario Konjuh, odvjetnik Željka Ferenca.

Neslužbeno doznajemo da je Tolušić lažno prikazao da je za gradnju vinarije osigurao potrebnu polovinu investicije, kako bi još toliko dobio nepovratno. Usto, već zasađeni vinograd prijavio je kao oranicu kako bi povukao i novac za sadnju.

- Pa ovako Andrej Plenković revitalizira Slavoniju namještajući na resorna ministarstva upravo ljude koji će znati izvući novac hrvatskih građana za sebe i HDZ-ove jatake, komentirala je Mirela Ahmetović, SDP.

- Ispada da je za HDZ uspjeh i korak naprijed kada uhite bivšeg, a ne sadašnjeg ministra jer mu barem ne moraju tražiti zamjenu, rekla je Marija Selak Raspudić, Most.

Tolušić je bio ministar regionalnog razvoja u Vladi Tihomira Oreškovića, a u Vladi Andreja Plenkovića ministar poljoprivrede. Ubrzo je otkriveno da je lažirao imovinsku karticu u kojoj je pomoćni objekt od stotinjak četvornih metara prikazao kao roštilj.

- Očito sam pogriješio kad govorimo o upisu nekretnina u imovinsku karticu. Naravno ne namjerno, objašnjavao je Tolušić 10. svibnja 2019., kada je obnašao dužnost ministra poljoprivrede.

Pamti se i da je Tolušić sam sebi podizao spomen-ploče nakon završetka izgradnje ambulanti, škola, parkova. Godine 2019. premijer Plenković ga je smijenio, a nakon neuspjeha na unutarstranačkim izborima na kojima se svrstao uz Milijana Brkića, Tolušić se potpuno povukao iz politike. No istražitelji ga nisu zaboravili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!