Nije postignuto rješenje o dugu veledrogerijama

06.04.2021.

08:38

Autor: T.V./HRT

Izjave nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima veledrogerija

Izjave nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima veledrogerija

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Sastanak predstavnika Ministarstava zdravstva i financija te Zavoda za zdravstveno osiguranje s predstavnicima veledrogerija i ljekarni nije donio konkretno rješenje za nagomilane dugove zdravstva za lijekove, iako su ga obje strane ocijenile konstruktivnim. Taj dug prošli je tjedan premašio 6 i pol milijardi kuna zbog čega su neke veledrogerije obustavile dostavu lijekova bolnicama. 

Ministar Zdravko Marić rekao je da je današnji sastanak bio dobar i konstruktivan.

- Ideja ovog današnjeg sastanka je da otpočnemo dijalog, koji će se nastaviti u idućim tjednima, a sama svrha ovog dijaloga je da sve strane osiguraju normalno poslovanje. I mi sa svoje strane trebamo učiniti sve, koliko je moguće, da podmirimo dugove i učinimo sve da ovi dugovi ne rastu. Naravno da je reforma zdravstvenog sustava potrebna, poručio je Marić.

Rekao je kako na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom već su nužna dugoročan rješenja.

Istaknuo je kako je na razini vlade otvoren dijalog oko dugoročnih mjera koje znače temeljitije restrukturiranje sustava te da će je cilj doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.

Kazao je kako je cilj da transferi iz HZZO-a u okviru financijskih mogućnosti budu redovni kako se ne bi kumulirao dodatni dug i dodatni dani neplaćanja bolnica i ljekarni, koje su donedavno bile u zakonskim rokovima plaćanja od 60 dana, što je sada probijeno.

- Nažalost, danas nismo došli do konkretnog rješenja i za konkretno rješenje morat ćemo pričekati još desetak dana i novi sastanak, rekla je nakon sastanka Diana Percač, predsjednica HUP-ove koordinacije veledrogerija.

- Hoćemo li ići s obustavom lijekova? Mi smo već sada kao firma donijeli odluku da izdajemo lijekove po određenom principu. Taj princip moramo zadržati još desetak dana u nadi da ćemo pronaći rješenja, odnosno da će uplate redovito stizati, rekao je Ivan Klobučar, predsjednik Uprave Oktal Pharme.


Na sastanku je sudjelovao i ministar zdravstva Vili Beroš koji je, nakon video sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo, komentirao i današnji  sastanak s veledrogerijama. 

Na pitanje novinari hoće li se novac za isplatu duga veledrogerijama namaknuti povećanjem doprinosa za zdravstvo, odgovorio je negativno,

- U ovome trenutku ne razmišljamo o povećanju doprinosa za zdravstvo. Današnji sastanak je jasan signal da zajedničkim naporima želimo riješiti ovaj problem. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu. Ministar Marić je ostavio otvorenu mogućnost dodatnih sredstava koja bi osigurala redovito funkcioniranje veledrogerija prema zdravstvenom sustavu, istaknuo je ministar.

Poručio je kako je sada vrijeme da se počne razmišljati o dugoročnim mjerama te da treba postići financijsku stabilnost zdravstvenoga sustava.

- Predstavnicima veledrogerija smo iskazali odlučnost da uđemo u reforme i da smo spremni riješiti dug. Nažalost, dogodila se pandemija i situacija je takva kakva je, rekao je Beroš istaknuvši kako će Vlada učiniti sve kako niti jedan građanin ne bi ostao bez lijeka koji mu je potreban.

Rekao je kako vjeruje da će se naći rješenje te da je ovih 900 milijuna kuna na tragu traženja rješenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!