Liječnici KB-a Dubrava mladiću spasili odrezanu šaku

10.03.2023.

Zadnja izmjena 19:39

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Liječnici KB-a Dubrava mladiću spasili odrezanu šaku

Liječnici KB-a Dubrava mladiću spasili odrezanu šaku

Foto: Dnevnik / HRT

A da su uz bok s europskim stručnjacima, pokazali su liječnici KB-a Dubrava. Zahvaljujući stručnom timu i brzoj intervenciji, 17-godišnjaku iz Kaštela spašena je odrezana šaka. Tijekom operacije, koja je trajala 5 sati, sašili su mu lijevu šaku i tako ga spasili teškog invaliditeta.

Poziv kolege iz splitske bolnice malo prije ponoći doktora Žica dignuo je iz kreveta i vratio na posao. Tijekom izrade košnica 17-godišnji mladić pilom si je prerezao šaku. 


- Bili su amputirani praktički svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati helikopterom, ali zbog vremenskih uvjeta to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima hitne pomoći u pratnji liječnika koji ga je primio u Splitu, rekao je predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava Rado Žic

Vrijeme je igralo važnu ulogu. Iščekujući pacijenta dežurni kolega Gorjanc i cijeli tim pripremili su sve za operaciju koja je trajala 5 sati.

- Obično to bude oštra ozljeda, ali ovo je zaista jedna destruktivna ozljeda s oštećenjem svih tkiva i zaista je bilo potrebno dosta strpljenja i umijeća da se to sve posloži, kaže specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u KB-u Dubrava Božo Gorjanc

I uspjeli su. Mladić već danas može micati prstima.

- Što je tu delikatno je što naravno nisu predvidive. To su operacije koje se uvijek u principu rade ili noću ili u vrijeme kada to situacija zahtijeva, traže izuzetno dobru organiziranost i naravno sposobnost cijelog tima. To bi usporedili s avionom. Ne može avion poletjeti, vi ste pilot, ali ne može on poletjeti ako nije sve zadovoljeno. Znači od prijevoza, transporta, zaprimanja, poručuje ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić

Pilot u ovoj operaciji - doktor Gorjanc - dodatno se educirao u Irskoj. 

- Osigurali smo dodatna sredstva u Fond za edukaciju mladih specijalizanata, upravo iz potrebe da bez edukacije u najboljim svjetskim centrima nema ni napretka naše medicine, ističe ravnatelj Lukšić.

- Zaista, kažem vam, da se ovo dogodilo bilo gdje u svijetu, pitanje je kako bi ta ruka završila, kaže Gorjanc.   

To je samo jedan u nizu svjetskih uspjeha Kliničke bolnice Dubrava - u prva dva mjeseca ove godine uspješno su izveli osam transplantacija srca - što je apsolutni rekord od kada se taj program provodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!