19:09 / 15.02.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

U Hrvatsku sutra stiže 16.800 doza cjepiva Moderne

Cijepljenje u Hrvatskoj

Cijepljenje u Hrvatskoj

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

U Hrvatsku će sutra stići još 16.800 doza Modernina cjepiva, a jutros su stigle 22.000 Pfizerovih doza. To znači da sada u cijeloj Hrvatskoj može početi cijepljenje prioritetnih skupina u ordinacijama obiteljske medicine. Za otvaranje punktova trebat će pričekati ožujak i nove doze. 

Na dan ublažavanja mjera zabilježen je najmanji broj novozaraženih od kraja rujna - 68 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, udio pozitivnih među testiranima rekordno je nizak - 3,2%. Zaraza, nažalost, i dalje odnosi žrtve - preminula je još 21 osoba.

Ovaj tjedan u Hrvatsku stiže više cjepiva nego u cijelom prošlom mjesecu. A uz već ugovorene doze, i Rusija nam nudi isporuku Sputnika.

Jutros su u Hrvatsku stigle 22.000 doza Pfizerova cjepiva, sutra se očekuje 16.800 doza Modernina, a do kraja mjeseca ukupno 200.000 doza cjepiva.

Epidemiolog Bernard Kaić (HZJZ) istaknuo je da će cijepljenje u cijeloj Hrvatskoj početi putem obiteljske medicine, a da će posljednji krenuti grad Zagreb u ponedjeljak.

Većina će županija staviti punktove u funkciju kada dođu još veće količine cjepiva, no Kaić ne vjeruje da bi se to moglo očekivati prije početka ožujka.

Razmatra se mogućnost nabave ruskog cjepiva

Premijer Andrej Plenković rekao je da je Rusija spremna dostaviti Hrvatskoj cjepivo Sputnik te da se sada s HALMED-om razmatra što se pravno može učiniti.

Promijenit će se, kaže, i zakon kako županijski stožeri, poput primorsko-goranskog, ne bi imali ovlasti govoriti da se stariji od 65 ne cijepe AstraZenecinim cjepivom.

- To ne dolazi u obzir, nema teoretske šanse da županijski zavod buni ljude da de facto odvraća naše ljude starije dobi da primaju to cjepivo, istaknuo je.

U zdravstvenim ustanovama provodi se istraga zbog cijepljenja preko reda, ni sankcije nisu isključene

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je moguće da se taj predmet uputi stručnim komorama, a i da se navedeni predmet ako ima elemenata kaznenog djela upute na daljnje postupanje nadležnom državnom odvjetništvu.

I dok mediji otkrivaju da se u zagrebačkom Zavodu cijepio i bivši potpredsjednik Vlade Slavko Linić, "da se ne baci" ni koprivničko-križevački župan Darko Koren nije morao čekati svoj red. 

Blaženka Vadla, ravnateljica ZZJZ-a Koprivničko-križevačke županije, rekla je da je ona osobno pozvala župana koji, rekla je, nije niti planirao niti je najavljivao da bi se cijepio.

Iako je na prošloj konferenciji rekla da se cijepio i jedan novinar, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kaže da ona nijednom novinaru nije omogućila cijepljenje preko reda. Objasnila je da se jedan od novinara "okolo hvalio nekome koga ona zna da se cijepio ili cijepila protiv nije važno čega, preko reda".

Popis cijepljenih službeno neće biti objavljen.

- To su liječničke tajne koje nikada neće dobiti od nas iz zdravstvenog sustava, mediji niti javnost, kao što nikada neće dobiti podatke iz registra za HIV, niti iz registra zaraznih bolesti, kaže Kaić.

Novi slučaj zaraze britanskim sojem virusa

U Hrvatskoj je potvrđen i 12. slučaj zaraze britanskim sojem virusa. Riječ je o bračnom paru, stranim državljanima koji žive i rade u Italiji. Oboje se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja.

Iako se sumnja da su britanskim sojem zaraženi i igrači i članovi Hajduka, rezultati sekvenciranja još nisu poznati.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!