17:20 / 15.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Počelo cijepljenje opće populacije u Karlovačkoj županiji

Počelo cijepljenje opće populacije

Počelo cijepljenje opće populacije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Karlovačkoj je županiji počelo cijepljenje AstraZenecom opće populacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Za početak - raspoređeno je 450 doza kojima će se procijepiti oko 4 i pol tisuće ljudi. Sutra i prekosutra stižu i nove doze Pfizera i Moderne. U toj je županiji obje doze cjepiva primilo tisuću i 500 ljudi, ponajprije zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije i nemoćne. 

 

Željko Lolić ima 85 godina. Od listopada je bio zatvoren u karlovačkom Domu umirovljenika, kao i drugi korisnici. Prije 7 dana primio je i drugu dozu cjepiva protiv Covida. Sada uživa na svježem zraku.

- Čim je tu nekakva preventiva, čovjek drukčije razmišlja, zna da će izaći van. Najgore je ostati negdje na nekakvom zrakopraznom prostoru, ako niste cijepljeni, niste preboljeli koronu, onda ste osuđeni na sobu - kaže.

- Uskoro ćemo imati procijepljeno 70 posto korisnika i 50 posto djelatnika. Naravno da bismo voljeli još bolju situaciju, nadamo se da će i biti - kaže Štefica Ljubić Mlinac, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Sv. Antun.

Nazire se normalizacija života u domu. Od danas su dopušteni i posjeti rodbine i prijatelja.

Cijepljenje je počelo i u ordinacijama opće medicine. Medicinska sestra Ankica Hrnčević Lauš prva je primila dozu cjepiva u ovoj ordinaciji. Radi na Covid odjelu karlovačke bolnice i ima prednost.

U Karlovačkoj županiji interes za cijepljenjem pokazalo je desetak tisuća građana.

- Vidi se da su zapravo sve dobne skupine zainteresirane za cijepljenje, u ovom trenutku pozvali smo ljude za koje smo mislili da su najrizičniji, ali svi se polako stavljaju na spisak - kaže doktorica Sanja Brleković, spec. obiteljske medicine.

Ovaj tjedan stižu i nove doze cjepiva.

- Sutra preuzimamo 650 doza Pfizer cjepiva i u srijedu nam dolazi cjepiva Astra Zeneca - najavljuje Branko Zoretićravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

U dvorani Ekonomsko-turističke škole organizirat će se punkt za cijepljenje. U četvrtak će tamo prvu dozu primiti 300 osoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!