20:18 / 16.08.2018.

Autor: D.M./HRT

VIDEO: Ministar Kujundžić u Temi dana

-

-

Foto: - / -

"Nove tehnologije traže novac. Bit će teško u ovakvim financijskim okvirima držati najviše standarde", poručio je.
Izvješće zdravstvene inspekcije vezano uz tragični slučaj mladića Ružića u Zaprešiću pokazuje kako je sustav funkcionirao i kako je postupano prema pravilima struke. No ovaj slučaj ponovno je aktualizirao problem neefikasne organizacije hitne službe u cijeloj državi. I pokrenuo pitanje odgovornosti, među ostalim i ministra zdravstva Milana Kujundžića. 

- Pojašjenje ZHM-a o smrti mladića u Zaprešiću
- Nalaz inspekcije: Sustav funkcionirao
- Gajnik: Učinili smo sve što smo mogli
- Šota: Problem je u zakonu i kompetenciji tima T2

Ministar Milan Kujundžić je gostujući u Temi dana ponovio kako sustav u ovom slučaju nije zakazao i te ponovio da je procedura poštovana. Ponovio je kako stvari ne bi bile drukčije da je liječnik bio u timu koji je prvi došao do pacijenta. Nalaz obdukcije, najavio je očekuje početkom idućeg tjedna. Tada će se sa sigurnošću znati zbog čega je kod mladića, astmatičara nastupila 'nagla smrt'.

"Sustav treba mijenjati, iako je već mijenjan, a i mijenjat će se. Prije osam godina zagrebačka županija imala je 11 timova Hitne medicine, a od 2016. ih ima 45. Ponovio je da iz Zagrebačke županije nije bilo zahtjeva za povećanjem", rekao je Kujundžić. Dodao je kako nema preklapanja nadležnosti. "Hitna služba je u nadležnosti županije. Brojne županije same dodatno plaćaju timove kako bi dale nadstandard svojim građanima", dodao je.

Poručio je da se intenzivno radi na mijenjanju Zakona o hitnoj pomoći. "Nikada nije dovoljno timova. Međutim, Hrvatska u EU-u ima najviše liječnika u Hitnoj medicini po broju stanovnika, a mi pripremamo sustav paramedikusa, educiranih ljudi s licencom i u hitnim situacijama naprave ono što bi napravio liječnik", najavio je. Dodao je kako u tom slučaju postoji određeni otpor Komore i sestara. 

Izvijestio je kako je u tijeku natječaj za 65 specijalizanata hitne medicinske pomoći - na koji se javilo se tek 18 kanditata, a da se i na 'atraktivnim lokacijama kao što je primjerice Split nitko nije javio'. Komentirajući problem u malim mjestima, posebno na otocima gdje mnogi ne žele raditi - kazao je kako je u tijeku natječaj za nabavku 6 brodica za žurno zbrinjavanje koje bi se financirale sredstvima iz EU-a. U tijeku je, dodao je i nabavka 6 aparata koji trenutačno naprave analizu iz jedne kapi krvi.

"Oporba uvijek koristi prilike za populističke bodove. To je jedna 'bijedna kategorija'. Doseg i rezultati Bože Petrova i Ines Strenje Linić u medicini su toliko skromni da o tome ne mogu s njima razgovarati. Konstruktivne kritike uvijek ću uvažiti. S populistima treba razgovarati na drugoj frekvenciji", kazao je Kujundžić komentirajući najave Mosta o pokretanju pitanja njegova opoziva.

- Ines Strenja Linić i Božo Petrov odgovorili Kujundžiću

"Premijer je pokazao veliki interes za ovaj slučaj. Detaljno smo to analizirali i slučaj i što možemo učiniti da bi sustav bio bolji. Kad bi medicina mogla sve, nitko ne bi umirao", rekao je. Iznio je podatak da je od 2800 hitnih intervencija s reanimacijom u Hrvatskoj - uspješno završeno njih oko 14 posto, što je u prosjeku rezultat i europskih zamalja. Njemačka, koja je puno investirala u helilikoptersku službu je na oko 20 posto, a o jačanju te službe razgovaramo i mi u Vladi, dodao je. 

Govoreći o financijskoj dubiozi od 8 mlrd. kuna u zdravstvu Kujundžić je kazao kako je to naslijeđeni dug koji je i smanjen za nekoliko stotina milijuna a pritom povećali izdvajanja za inovativne lijekove za 80 posto. "Nove tehnologije traže novac. Bit će teško u ovakvim financijskim okvirima držati najviše standarde", zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!