Vlada donijela odluku o novim, znatno nižim cijenama goriva

08.08.2022.

12:05

Autor: HRT/D.M.

Benzinska crpka

Benzinska crpka

Foto: HTV / HRT

U skladu s najavama, Vlada je na telefonskoj sjednici donijela odluku o novim, znatno nižim cijenama goriva koje će se primjenjivati od ponoći. 

Litra eurosupera tako od ponoći pojeftinjuje za 70 lipa, stajat će 11,30 kuna. Cijena eurodizela niža je za 66 lipa, odnosno bit će 12,14 kuna po litri, a plavog dizela 8,50 kuna, što je također 66 lipa jeftinije. Cijene premium goriva i dalje će se slobodno određivati.

Iz Vlade u priopćenju s današnje sjednice ističu kako se, u skladu s donesenom Uredbom, dosadašnji način izračuna najviših cijena primjenjuje i za sljedećih sedam dana, pa se najviša cijena utvrđuje prema formuli jednako za sva maloprodajna mjesta u RH, na temelju sedmodnevnog obračunskog razdoblja, s ograničenom maržom od 0,65 kuna po litri za benzin i dizel, a za plavi dizel 0,40 kuna. Po podacima iz priopćenja, "da nema mjera Vlade benzin bi bio 13,19 kuna po litri, dizel 14,49 kuna po litri, a plavi dizel 9,40 kuna po litri".

- Potreba za intervencijom i donošenje Uredbe nalazi se u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom razdoblju ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje. S obzirom na navedeno, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata, postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio njihov negativan utjecaj na potrošače i gospodarstvo u cjelini, navodi se u obrazloženju Vlade.

Inače, na svjetskim tržištima prošloga tjedna cijene nafte oštro su pale, spustile su se na razine od veljače ove godine pod pritiskom zabrinutosti da bi recesija u globalnom gospodarstvu dovela do pada potražnje za energentima. Cijena barela na londonskom tržištu oslabjela je prošloga tjedna 8,7 posto, na 94,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 9,7 posto, na 89,01 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!