14:52 / 02.02.2021.

Autor: HRT

Čačić: HGK je nešto što Hrvatskoj treba, ali ne ovakav

Čačić: HGK je nešto što Hrvatskoj treba, ali ne ovakav

Čačić: HGK je nešto što Hrvatskoj treba, ali ne ovakav

Foto: Studio 4 / HRT


- Od 1991. Zakon o HGK se nije mijenjao, a nije imao ni jedan amandman. Zaključak je Vlade da se napravi novi zakonski okvir. Rok da se to napravi ne smije biti veći od nekoliko mjeseci te mora biti formuliran prije ljetne pauze, rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke Reformisti u emisiji Studio 4.Naglasio je kako saborska većina nije upitna, te kako je ono što se dogodilo u petak u Saboru je apsolutno formalno pravo opozicije, samo što je pitanje da li je to moralno.

- Mnoge stranke su bile u poziciji da ukinu HGK pa nisu. SDP je imao prijedlog za reforme 2014. godine i rekao da se za mala i srednja poduzeća ukine članarina, a ne za sve. To je bilo kada je bio na vlasti, a kada je otišao sada „ubi komoru”, govori Čačić.

- Smatram da je HGK zaista institucija za „uhljebljivanje” i to užasava građane. Gospodarstvenici su svjesni da od HGK gotovo da nema nikakve koristi, ali to nije razlog da netko tko je odgovoran kaže da tu instituciju treba ukinuti. Ne, nju treba korjenito mijenjati, istaknuo je.

- Sustav kreira političku ovisnost, rekao je Čačić i dodao kako ga HGK podsjeća na neke sustave koji su kreirani da biraju sami sebe po principu ja vodim društvo u kojem imam većinu koja me uvijek bira, a transparentnost bilo koje vrste je nula. Upravo to treba promijeniti kako bi bilo na korist gospodarstvu.

Čačić je rekao kako je članstvo u HGK važno kako bi se imala evidencija nad članstvom, ali kako se treba ukinuti članarina za male poduzetnike, treba eliminirati politički utjecaj u smislu „ja sam sebe biram”, treba gospodarstvenike snažno izbaciti na tržište, a što se tiče članarine, možda je i u budućnosti ukinuti.

HGK trenutno dobiva 71 posto prihoda od članarine, a 5 posto od tržišta. Čačić je naglasio kako su sve kritike prema HGK opravdane, ali nije rješenje da se ona uništi. HGK ima 560 zaposlenih i 4 milijuna kuna isplaćuje vanjskim suradnicima.

- Ljudski potencijal HGK nije odgovarajući i sigurno je da se moraju koristiti vanjski eksperti za neke teme, ali je problem da se ne zna gdje je završio novac za vanjske eksperte, naglasio je.

- Do 90-ih mi smo gradili sustave, ma kakvi oni bili, ali su nas predstavljali u izvoznim poslovima, okupljali, komunicirali prema bankama. Ti sustavi su se raspali, a nove nismo uspostavili, govori Čačić i dodaje kako u tom smislu komora ima smisla, ali da je političko kadroviranje karcinom.

- HGK je nešto što Hrvatskoj treba, ali ne ovakav, zaključio je Čačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!