Vraneš: Imamo prvi slučaj "flurone" u Hrvatskoj

04.01.2022.

07:38

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Jasmina Vraneš, NZJZ "Dr. Andrija Štampar"

Jasmina Vraneš, NZJZ "Dr. Andrija Štampar"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svjetska zdravstvena organizacija neprestano upozorava na "oluju omikrona". Za razliku od Hrvatske mnoge europske zemlje postrožile su mjere. U Hrvatskoj se širenje zaraze povećava. Doktorica Jasmina Vraneš iz NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" gostovala je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" i rekla da je u našoj zemlji detektiran i prvi slučaj "flurone" - kada je osoba zaražena paralelno koronavirusom i gripom. 

Povećava se broj testiranja, ali i udi udio pozitivnih testova.

- Jučer smo detektirali pozitivitet od 50ak posto, što je jako puno u odnosu prije tjedan dana, kada je bio oko 30%. Sve je više u porastu zaraza, jednako je u Zagrebu kao i u drugim dijelovima Hrvatske, rekla je u utorak ujutro gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", prof. dr. sc. Jasmina Vraneš, dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar". 

Doktorica Vraneš dodaje da je rijetkost da je netko od COVID-a obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i cijepljeni.

- Posebno ako su skloni, ako imaju neku predispoziciju, bilo bi jako važno da prime treću "booster" dozu. Oni koji su cijepljeni, nakon već pet mjeseci, količina protutijela se jako smanjuje, a za neke vrste cjepiva uopće više nema protutijela. Dakle, trebalo se cijepiti i docijepiti. 

Jako se prati što se događa s omikron-varijantom koronavirusa. 

- To nam je jako važno, da vidimo kada će biti slobodna transmisija, da vidimo kada će omikron cirkulirati među pučanstvom. Detektiramo ga za sada kod onih osoba koje imaju neku epidemiološku anamnezu. Dakle, ako su bile u kontaktu s osobama iz zemalja gdje on prevladava, ako su putovali, onda u takvoj skupini vidimo da imamo već 20-30% pozitivnih na tu varijantu, dodaje doktorica Vraneš. 

- Omikron se puno lakše širi, lakše se veže, pa je inkubacija puno kraća, otprilike od 5 do 7 dana, dodaje.

Moguće je da će omikron imati blaže simptome kod pacijenata, ali to isto ovisi, ističe, jer primjerice u Velikoj Britaniji gdje je on dominantan, tamo su mnogi "boosterirani".

Puno se govori o Južnoafričkoj Republici gdje je omikron prvi put detektiran i gdje su bile blaže kliničke slike.

- No, oni imaju mlađu populaciju od nas, nemaju puno imunokompromitiranih.

Na upit postoji li šansa da se omikron ne proširi u Hrvatskoj, doktorica Vraneš jasno ističe - nema šanse. 

Također, potvrdila je da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj "flurone" - kada je osoba zaražena paralelno koronavirusom i gripom. 

- Jučer smo kod pacijentice detektirali oba virusa. Virus gripe i virus korone. To nije nepoznato da se moguće zaraziti s više patogena odjednom. Flu je na engleskom gripa pa su tu kombinaciju nazvali "flurona". Krenut će gripa, ona je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije je bilo, ali imali smo slučajeva preko ljeta. Moramo vidjeti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom, pojašnjava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!