Omikron hara Dalmacijom, gotovo 60 posto pozitivnih nalaza

04.01.2022.

07:49

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/E.L.S/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U Splitsko-dalmatinskoj županiji su od 2.205 testiranih, 1.302 osobe pozitivne na koronavirus, što je 59,04% pozitivnih od ukupno testiranih. Sedam osoba je preminulo, navodi Nastavni zavod za javno zdravstvo te županije iznoseći podatke u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 198 osoba, a od toga je broja 41 na respiratoru. Testiranje na COVID-19 u NZJZ-u u Splitu krenulo je od 7 sati ujutro i vrlo brzo stvorili su se redovi. Djelatnici Zavoda pak, kažu, radili su do 2.30 jutros. 

- Veliki je pritisak na Zavod, svi se hoće testirati, obrađujemo i do 3.000 uzoraka dnevno, što je na granici mogućeg - izjavila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska dr.sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije. Apelirala je svima koji imaju simptome da ostanu kući, pridržavaju se epidemioloških mjera i dočekaju svoj termin za testiranje.

Nakon božićnih blagdana, kaže pojačan je broj novooboljelih, očekuje se to i nakon novogodišnjih blagdana. Danas su obradili 2.200 uzoraka, preko 55 posto je novooboljelih.

- Sljedeća će 2-3 tjedna brojke rasti, bit će to rezultat novogodišnjih druženja - očekuje doktorica Karin i moli građane koji osjećaju simptome da pokažu odgovornost i suzdrže se druženja.

Također je pozvala ljude na cijepljenje, cijepljeni, kaže, imaju blaže simptome i kada obole, ali u županiji, naglašava, imaju manje od 53 posto procijepljenost odraslog stanovništva.

- Što se tiče mjera, da smo ih se pridržavali, ne bi došlo do širenja virusa, mjere su dobre, ali ih se ne pridržavamo - smatra.

Upitanja hoće li se uvoditi nove mjere, rekla je da bi bile vezane uz skraćivanje radnog vremena, uz ograničavanje druženja... Nastava za sada ne ide on line, svaki ravnatelj će pratiti situaciju u svojoj školi i moći će donijeti individualnu odluku o eventualnom prelasku on line.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!