Aleksić: Dužnici mogu ići na Ustavni sud ili sud u Strasbourgu

21.12.2022.

19:29

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Goran Aleksić

Goran Aleksić

Foto: Dnevnik / HRT

Predstavnik Udruge Franak Goran Aleksić večeras je u HTV-ovu središnjem Dnevniku ponovno kritizirao odluku Vrhovnog suda u slučaju "švicarski franak", nazvavši je hibridnim rješenjem u korist banaka. 

Jučerašnjom odlukom Vrhovnog suda dužnicima koji su konvertirali kredite u eure odobreno je samo pravo na zatezne kamate, a osporeno pravo na povrat preplaćenog iznosa na temelju promjene tečaja i kamata do trenutka konverzije.


- To nije odluka, to nije rješenje, to je jedno hibridno rješenje u korist banaka koje, nadam se, neće proći na sudskoj evidenciji, rekao je Aleksić.


Suci Vrhovnog suda glasali su tri puta i sva tri puta glasali su različito.


Aleksić je rekao kako je na sjednici navodno bilo 20 od 22 suca.


- U prvoj je odluci njih šest bilo za banke, u drugoj je deset njih bilo za potrošače i u trećoj odluci, ovoj nekakvoj neobičnoj, koja nema veze ni s čim, 13 sudaca bilo je za tu takvu odluku, koja nije čak ni kompromis, nego je to potpuno u korist banaka, rekao je Aleksić.


- Očigledno ne postoji dovoljno razmatranja problema od strane sudaca u pravnom i u matematičkom smislu, dodao je.


Aleksić je rekao da je svaki sudac koji je odlučivao o tom predmetu trebao dobro proučiti pravo EU-a i presude Suda EU-a u kojima, kako je naglasio, "jasno i nedvojbeno piše da potrošači koji su izvršili konverziju kredita imaju pravo na punu restituciju ako je konverzijom nisu dobili".


- A mi nismo dobili niti preplaćene kamate, niti preplaćeni tečaj, niti pripadajuće zatezne kamate, a i glavnice koje smo dobili nakon konverzije veće su od glavnica kakve bi bile po početnom otplatnom planu s izuzećem povećanja kamata i povećanja tečaja, rekao je Aleksić.


Dodao je da svaki pojedinac, ako svoj postupak na Vrhovnom sudu završi negativno, može ići na Ustavni sud, podignuti ustavnu tužbu i tražiti od US-a da ukine takvu odluku VS-a, a i nižih sudova ako su odluke bile negativne.


- Nakon toga, ako US ne bi sudio u korist potrošača, još preostaje mogućnost tužbe na sudu u Strasbourgu, rekao je Aleksić.


Poručio je da će bitku dobiti jer su u pravu i jer su na njihovoj strani pravo EU-a i deset sudaca Vrhovnog suda koje je opisao kao moralne i poštene, izrazivši nadu da će im se na kraju pridružiti i neodlučni suci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!