Vrijednost novca jede inflacija

14.01.2023.

19:22

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/IMS/HRT

Euri

Euri

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Uz velik rast troškova života, mnoge radnike u Hrvatskoj još više zabrinjava to što im plaće ne prate taj rast. Podaci su poražavajući. Prema analizama portala za zapošljavanje, čak 2/3 zaposlenih u Hrvatskoj i dalje imaju plaću samo 998 eura. I to uz prošlogodišnje povećanje! Pogledaju li se prosjeci u Europskoj uniji, od Hrvata manje zarađuju Mađari, Bugari i Rumunji, a i do 300 eura više zaradi radnik u Sloveniji. Usporedili smo zato porezno opterećenje na plaću u Sloveniji s onim u Hrvatskoj.


Čak četvrtina poslodavaca lani je podignula plaće za više od 15%. I ove godine većina će nastojati slijediti taj trend. 

- Povećanje je u prosjeku između 11% i 16%, ovisno o društvu. Na primjer, ako je plaća od 10.000 kuna bruto, to je otprilike 1000 kuna neto mjesečnih primanja za radnika, kaže Vladimira Senčar Perkov, direktorica ljudskih resursa u INA-i.

No i tih 1000 kuna u novčaniku više, vrijedit će manje nego lani, jer vrijednost novca, i kune i eura, jede inflacija. Cijene su rasle brže nego plaće. U prosjeku plaće su realno pale 3%. No u svim sektorima nije zabilježen jednak pad.

- U javnim i državnim službama pale su duplo više od toga, dok su neki uspjeli ostati oko nule. To su prvenstveno oni sektori i oni zaposlenici koji rade trenutno na poslovima koji su vrlo deficitarni, iznosi Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Ako se pita poslodavce, kako bi plaće rasle treba povećati produktivnost. 

- Osim rasta produktivnosti za daljnje povećanje plaća također je bitno daljnje porezno rasterećenje, jer u prosjeku svaki radnik što zaradi u Hrvatskoj 42% ide državi i to je značajno velika brojka, ističe Hrvoje Stojić iz Hrvatske udruge poslodavaca. 

Stručnjakinja za poreze Đurđica Jurić zato je usporedila koliki će porez na plaću platiti radnik u Sloveniji i u Hrvatskoj. Oni koji imaju najniže plaće, bolje će proći u Sloveniji, jer od ove godine ti radnici imaju pravo na uvećani osobni odbitak, pa će im u džepu ostati više. 

- Plaća u Hrvatskoj, na 1000 eura bruto, manja je za 80 eura od neto plaće u Sloveniji obračunate na 100 eura bruto. Zašto? Zato što Slovenac tada ima pravo na takozvani uvećani osnovni osobni odbitak, objašnjava dr. sc. Đurđica Jurić, dekanica RRiF Visoke škole za financijski menadžment.

Oni s najvišim plaćama lošije će proći u Sloveniji: za porez će izdvojiti više, jer se ondje visoke plaće oporezuju i po stopi od 50%. No, bez obzira na poreze, najveća je razlika u tome što su u Sloveniji plaće veće, u prosjeku za oko 300 eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!