19:39 / 21.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vučković za HTV: Mislim da šećer neće značajnije poskupjeti

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: Dnevnik / HRT

U kratkom roku dvije šećerane, u Virovitici i Osijeku su se zatvorile, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković za središnji Dnevnik potvrdila je da će šećerana u Županji za sada i dalje raditi te da šećer neće značajnije poskupjeti.

- Zasađeno je 11 tisuća hektara, i tome su značajno doprinijele i dodatne dohodovne potpore ministarstva poljoprivrede. Šećerna repa i industrija šećera imaju problema već niz godina s ukidanjem kvota, mi na taj način pokušavamo osigurati dovoljne površine, a osim investicijskih potpora, pokušavamo doprinijeti na uređenju tržišta, rekla je Vučković.

Upitana hoće li doći do poskupljenja šećera u trgovinama, Vučković je rekla kako ne misli da će doći do značajnog poskupljenja te je napomenula kako je svakako u redu izbjegavati nepoštene trgovačke prakse.
 
Zakon o sjemenu, o kojem se raspravlja u Saboru, izazvao je polemike u javnosti. Više od 90 udruga u poljoprivredi uputilo je peticiju s 18 tisuća potpisa u Sabor kojom traže da se donošenje Zakona odgodi dok se ne donese srodna europska regulativa. 

-  Nismo prihvatili inicijativu da se Zakon odgodi, ali pokrenuli smo dijalog s udrugama. Mislim da se već barata s jedno 31 tisuću potpisa, ali i da smo otklonili bojazan da će Zakon negativno utjecati na autohtone sorte. Jamčit ćemo to, uključili smo predstavnike udruga u povjerenstvo, Zakon ide u prvo čitanje, on je na matičnom odboru prošao. Stavljeno nam je na znanje niz primjedbi i mi ih uvažavamo, rekla je ministrica.

Osvrnula se i na mjere kojima se nastoji pomoći poljoprivrednicima na Banovini.

- U siječnju smo isplatili 93 milijuna kuna potpora za izravna plaćanja, za tradicijske sorte, za područja s posebnim ograničenjima, ranije nego što smo počeli ovu isplatu u veljači. Preko naših skladišta skupljeno je 840 tona hrane, do sada je donirano oko 715 tona, a Vlada je usvojila odluku kojom će se putem proračuna nabaviti stočna hrana. Što se tiče sjetve, bude li potrebe, nastojat ćemo pomoći još nekim potporama, rekla je Vučković.

- Izravna plaćanja osiguravaju sredstva za proljetne sjetve, mi ćemo dodatno pomoći poljoprivrednicima koji su najteže stradali, dodala je.

Hrvati godišnje bace oko 400 tisuća tona hrane, više od 50 posto se bava u kućanstvima. Vučković je rekla kako je prije dvije godine promijenjena podzakonska regulativa kojom je olakšan postupak doniranja hrane. 

- Danas je 114 posrednika u procesu doniranja. Pokrenuli smo i pilot projekt IT sustava za doniranje hrane koji bi trebao smanjiti komunikacijske jazove, olakšati proces doniranja između donatora i posrednika. Pripremamo veliki projekt formiranja banke hrane. Želimo opremiti sve naše posrednike, nedostaje infrastrukture, nedostaje prijevoznih sredstava. Jedna sveobuhvatno uspostavljena banka s infrastrukturom, potporama i kampanjom koštala bi, prema našim procjenama, blizu 40 milijuna kuna. U narednih nekoliko godina mi planiramo ta sredstva, rekla je Vučković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!