Sve češći bliski susreti čovjeka i vuka u okolici Šibenika

21.12.2022.

07:00

Autor: Ivona Ramadža Čolić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Vuk na ulazu u Šibenik

Vuk na ulazu u Šibenik

Foto: Dnevnik / HRT

U Šibensko-kninskoj županiji sve su češći bliski susreti čovjeka i vuka, a stočari toga kraja trpe golemu štetu od te, zakonom zaštiće zvijeri. Vukovi su se, u potrazi za hranom, toliko ohrabrili da su stigli u sam grad. Jutros je jedan stradao u naletu vozila u šibenskoj četvrti Ražine...

Opasni predator: na vratima Šibenika. 40-ak kilograma težak mužjak stradao je - pod kotačima. Sit i uhranjen.

Dijeliti dvorište sa zvijerima - nije drago nikome. Ljudi u čudu i nevjerici. No događalo se u prošlosti. A blizu kuća vukovi su sve češće. Nema više mjesta u kojem nisu snimljeni. I sve se manje boje.

- Vjerojatno im je hrana na tim područjima preoskudna i tako se približuju gradovima, mjestima gdje bi mogli lakše doći do hrane, rekao je predsjednik Lovačkog društva Šibenik Davor Topić.

Prave vučji očnjaci golemu štetu.

Čak 40 posto od tisuću devet prijavljenih napada od travnja do kraja rujna u Hrvatskoj - zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji.

Što bi s njim: neki su svoje već rekli.

Stočari kojima zaštićena zvijer ugrožava egzisteniciju traže rješavanje problema: Hitno.

A lovci ističu, rješenje je: puška. Ali uz stroga pravila.

- Definitivno smo za to da se samo radi jedna regulacija, znači normalna, znači lovom tražimo da se s vukom gospodari jednako kao i sa medvjedom u Republici Hrvatskoj, rekao je lovac i veterinar Boris Katić.

Jer sada, i ponavljaju to svi koji štetu trpe: vukovi napadaju, a njima su ruke vezane!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!