Gladni vukovi siju strah u šibenskom zaleđu

29.11.2022.

07:05

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Vukovi opet napadaju

Vukovi opet napadaju

Foto: - / Shutterstock

Još jedan napad vukova u šibenskom zaleđu. U mjestu Sitno Donje napali su i usmrtili petnaest ovaca. Među mještane se uvukao strah jer vukovi napadaju tik uz njihove kuće. U trinaest mjeseci - drugi mu je put desetkovano stado. 

- Priskočio je tu, ima stope kuda je ušao. Vidi se sve. Uskočio je kroz taj prozor i unutra je počela gozba vučja, rekao je oštećeni stočar, Mladen Sarajlić, Sitno Donje.

A zaklao je petnaest ovaca. Sumnja vlasnik - uginut će i ozlijeđene.

- Nijedna neće preživjeti. Pogledajte koliko je to otvoreno, dodao je.

Vučji očnjaci ozbiljno im ugrožavaju egzistenciju.

- Mučiti se, raditi. Zašto? Za koga?, pita se oštećeni stočar Jure Sarajlić, Sitno Donje.

Odštetu će stočari dobiti. Ali, kažu, mnogo manju od stvarne vrijednosti izgubljenog blaga.

- Ako gledamo ovce sve su sjajne, sve su se trebale janjiti znači janjci, ovce, deset tisuća eura najmanje, a gdje je mlijeko. Ako dobijem petnaestak tisuća kuna, ja mislim da će biti dobro, poručio je oštećeni stočar Mladen Sarajlić, Sitno Donje.

Od travnja do kraja rujna u Hrvatskoj je prijavljeno više od tisuću napada vukova. Od toga čak četrdeset posto u Šibensko-kninskoj županiji. Županijski Lovački savez poručuje - treba odmah reagirati. Oni predlažu - puškom!

- Mi tu ne govorimo i istrebljenju vuka, nego govorimo o selektivnom odstrelu jedinki s kojima bi smanjili broj vuka i doveli ga u situaciju da on ne može toliko ugrožavati stoku, kazao je tajnik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije Joso Dujić.

Blizu kuća vukovi su sve češće. I sve se manje boje. Posljednji put Mladen se s njima susreo prije dva tjedna.

- Ja sam bio s autom tu - gledaju u mene i neće ništa. I onda sam morao puštati pse, kangale velike, da ih otjeraju, naglasio je Sarajlić.

U vučjim čeljustima završio je, nema dugo, i dio Željkova stada. Savjetovali su mu da podigne višu ogradu.

- A kako? Zagraditi još do dva metra, ali to je nemoguće sad. To je kredit dignut pravi, rekao je Željko Kunčić, Sitno Donje.

- Vukova ima puno, vukovi su gladni, dodao je.

- Naše ovce i koze, što se mučimo, to im je postala hrana, istaknuo je Sarajlić.

A službenog podatka o trenutačnom broju vukova, strogo zaštićene vrste, u Hrvatskoj nema. U tijeku je europski projekt praćenja kako bi se on napokon - utvrdio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!