Vukovar - grad heroj

17.11.2021.

19:25

Autor: Eugen Husak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Vukovar - grad heroj

Vukovar - grad heroj

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Gotovo tri mjeseca, ujesen 1991. Vukovar i njegovi branitelji odolijevali su surovoj agresiji tadašnje JNA i srpskih paravojnih postrojbi. Manje od dvije tisuće branitelja, Vukovaraca i dragovoljaca iz cijele Hrvatske uspijevalo je suprotstavljati se napadima oko 30 tisuća pripadnika agresorskih postrojbi. Noć sa 17. na 18. studenoga bila je posljednja koju su probdjeli u slobodi.

Grad heroj prvim je napadima izložen potkraj kolovoza '91. U početku na udaru je Borovo naselje. 

Ključna točka obrane grada, ali i glavna meta napada bio je silos Đergaj.

Vukovar je branilo oko 1800 branitelja, pripadnika Zbora narodne garde, policije i dragovoljaca HOS-a.

- Nikoga ne napadamo, ne diramo, ali onaj tko nas napadne neće dobro proći, rekao je Blago Zadro, zapovjednik obrane Vukovara.

Agresori su to itekako osjetili. Trpinjska cesta pretvorena je u groblje tenkova. Očajni zbog velikih gubitaka - napadači su rušili sve pred sobom.

- Kad na Vukovar padne 2000 granata mi smatramo da je to miran dan, ali to je zaista tako, rekao je Mile Dedaković Jastreb, zapovjednik obrane Vukovara.

Civili su živjeli pod zemljom. U skloništima bez struje i vode.

Mira nije bilo ni za bolnicu. Ranjenika iz dana u dan bilo je sve više, kao i granata kojima su je svakodnevno gađali.

- Uvjeti su grozni. Više ne postoje bolesničke sobe niti šok sobe, to je nivo poljske bolnice, rekla je Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice.

U bolnici je završio i ranjeni Francuz Jean Michael Nicolier. 

- Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu, rekao je.

U dobru i zlu do posljednjeg dana bio je i Hrvatski radio Vukovar. Glas Siniše Glavaševića budio je nadu i probijao neprijateljsku blokadu.

- Zapovjednici pojednih obrambenih točaka složni su u jednom - Vukovar neće pasti. Onaj kome se zlo piše jeste Jugoslavenska narodna armija jer niti jedan grad u Hrvatskoj nije dao više za nezavisnost Hrvatske, govorio je Siniša Glavašević, Hrvatski radio Vukovar.

Ipak iz dana u dan napadi su bili sve brutalniji. Obrana je popustila u naselju - Lužac - uskoj poveznici Vukovara i Borova naselja. Tu je liniju dugu kilometar držalo 18 branitelja.

Četničke horde ušle su u srce grada. Prema nalogu Veselina Šljivančanina, u smrt iz bolnice odvozili su brojne civile i ranjenike. Dvjesto ranjenika masakrirano je na Ovčari. Tisuće Vukovaraca prolaze kroz Velepromet. Tuku ih, muče, siluju, kolju, ubijaju.

Za tisuće zarobljenih golgota se nastavila u Srbiji gdje su mjesecima maltretirani u logorima.

Ostale Vukovarce agresori su u koloni istjerali iz grada. S jednom ili dvije vrećice u ruci potjerani su u nepoznato.

Junačka obrana Vukovara izdržala je 87 dana i noći. Grad heroj branio se praktički do zadnjeg metka i nije bilo uzalud. Jer u Vukovaru je obranjena Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!