Vukovi napali stado ovaca, vlasnik bio udaljen samo stotinu metara

10.06.2023.

12:20

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/HRT/A.S.

Vukovi napali stado ovaca

Vukovi napali stado ovaca

Foto: Dnevnik / HTV

U maloj neretvanskoj općini Zažablje vukovi su napali stado ovaca. Vlasnik kaže da je za vrijeme napada sa svojim psima bio udaljen samo sto metara i da je ostao bez četvrtine stada. Napad vukova na tom području posljednji se put dogodio prije 27 godina. 


Nekoliko stotina metara iznad naseljenog područja u Mliništu slobodno šeću vukovi. Zabilježile su to nadzorne kamere lovačkog društva. 

- Slušajte, država ako je odredila da treba vuka čuvati, treba čuvati i čovjeka, odnosno njegovu imovinu. Ako si spreman zaštititi vuka, zaštiti i čovjeka, rekao je Ivan Menalo, predsjednik Lovačkog društva ''Liska'', Metković.

Zdenko svoje ovce nije uspio zaštititi, koliko god o njima vodio brigu. Tijekom uobičajene ispaše uz pratnju pasa, napao ih je predator.  

- Ne znam što bih rekao. Po nekoj mojoj procjeni sad trenutačno nedostaje osam ovaca i još dvanaest janjaca. To je skupa što je zaklano i što je nestalo, osam odraslih ovaca i dvanaest janjaca, kazao je Zdenko Barišić.

Vukovi već viđeni nekoliko puta 

Nije prvi put da se u ovome dijelu doline Neretve pojavljuju vukovi. Jedinke su viđene već nekoliko puta, što je potvrdilo i lovačko društvo, no Zdenko kaže da ih je u posljednje vrijeme sve više, i to u čoporima. 

- Desetak komada je viđeno. Tri su vidjeli i snimili. Jesu li to isti ili su različiti čopori, u ovoj ovdje situaciji je bilo više vukova, ali nisu svi bili odrasli, kazao je Barišić.

Obratio se vještaku i veterinarskom inspektoru. Kaže, uredno su sastavili zapisnik i učinili sve što je u njihovoj ovlasti. Ostalo prepušta državi jer bez stočarstva, dodaje, nema od čega živjeti. 

- Ja se ne nadam puno, ali nešto očekujem bar od ove države, dodao je Barišić. 

- Šteta je ono što bi država kao takva trebala ljudima nadoknaditi, je li, evo to je nekakav stav i mišljenje, kazao je Menalo. 

Ovih dana Zdenku preostaje izolirati i zaštititi dio preživjelog stada. Kaže, ni sam ne zna kako kad je s druge strane zaštićeni vuk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!