Vukovi ponovno napadaju?

03.02.2023.

20:15

Autor: Tanja Kuturovac/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Vukovi ponovno napadaju?

Vukovi ponovno napadaju?

Foto: Dnevnik / HRT

Oko 50 usmrćenih ovaca i janjadi nađeno je prije dva dana na jednom OPG-u u mjestu Velika Crkvina na Kordunu. Pretpostavlja se da je riječ o napadu čopora vukova. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

Strašni prizori na OPG-u Marija Živkovića u Velikoj Crkvini. U ograđenom vanjskom prostoru 20-ak strvina ovaca i janjadi. U tom je trenutku na imanju bilo 300-tinjak grla stoke. Stradale su samo ovce i njihov pomladak.

- Većina je nažalost uginula, neke su ostale žive, al su samo ranjene, al bojim se da im neće biti spasa jer su ranjene na način da neće moći preživjeti, kaže zaposlenik OPG-a Hrvoje Vratović.

Još nije jasno kako su vukovi ušli na ograđeni posjed. Vrata tora bila su, tvrde u OPG-u, zatvorena, a ni na vanjskoj ogradi nisu pronađene rupe niti je igdje potrgana.

- Je li to bio nekakav veći čopor, manji čopor, da zapravo vide kako se taj problem može riješiti, jer ako je to bio veći čopor vukova, onda nijedan tor, nijedne, nijedan OPG nije siguran, poručuje Vratović.

Slaže se s tim i načelnik općine Krnjak, kojemu su i samom vukovi 2018. zaklali stado ovaca.

- Sad imamo i te informacije da su i neke junice nađene, kosturi, magarci, konji, tako da bojim se da će biti toga sve više i više. Jer je sve više zemlje zapušteno, šume se približavaju kućama, naseljenim mjestima, samim time onda i divlje životinje, kaže načelnik Perica Matijević.

Vještak mjerodavnog ministarstva našao je tragove vuka, ali stražnje ozljede upućuju na to da su napad mogli izvesti i psi. Što god se dogodilo, šteta je velika jer je stado, osim za uzgoj, bilo i u znanstvenom projektu Ministarstva poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!