Za 29 bolnica nabavljeno još 169 respiratora

14:21 / 22.03.2021.

Autor: HRT/M.N.

Bolnice su sve bolje opremljene

Bolnice su sve bolje opremljene

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXELL

Ministarstvo zdravstva, preko zajedničke javne nabave Europske komisije, vodeći se kriterijima kvalitete i mogućnosti redovnog servisiranja, osiguralo je 169 respiratora tvrtke GE Medical Systems Information Technologies GmbH, jednog od svjetski najpoznatijih proizvođača medicinske opreme GE HealthCare, priopćeno je iz tog ministarstva. Riječ je o sofisticiranim uređajima ukupne vrijednosti 38 milijuna kuna koji su raspoređeni u COVID odjelima u 29 hrvatskih bolnica.  

"Respiratori nisu mogli stići u bolje vrijeme. U posljednjim tjednima bilježimo porast novozaraženih, hospitaliziranih i na respiratorima, pogotovo u mlađoj populaciji koja ne pati od kroničnih bolesti", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.


Ova nabava respiratora će značajno smanjiti smrtnost pacijenata te pružiti kvalitetnu podršku zdravstvenim djelatnicima na prvoj crti borbe protiv koronavirusa. Zahvaljujem se EK i Vladi RH koje su pružile podršku na svakom koraku tog važnog puta prema još snažnijem i učinkovitijem zdravstvu, izjavio je ministar Beroš. 


Respiratori nove generacije


Riječ je o respiratorima nove generacije koji imaju mogućnosti koje do sada nisu bile na raspolaganju u postojećim uređajima. Tako na primjer, novi uređaji u sebi imaju implementirane alate za pružanje potpore donošenju kliničkih odluka o određivanju parametara ventilacije. Na taj način uređaji pomažu liječnicima da prilagode modus i parametre ventilacije u potpunosti kliničkoj slici pacijenta, te mehaničku ventilaciju maksimalno moguće skrate. 


Isto tako, po prvi puta uz upotrebu ovih uređaja, moguće je mjeriti kalorijsku potrošnju pacijenata, što osigurava kvalitetniju nutricionističku potporu pacijentima te njihov brži oporavak. Novi respiratori su namijenjeni za ventilaciju pacijenata svih uzrasta, od novorođenčadi do odraslih, a mogu ventilirati pacijente invazivno i na neinvazivni način, putem maske, što je hvalevrijedna pomoć u zbrinjavanju pacijenata zaraženih COVID-19 virusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!