Zadnji dan prijave za subvencionirane stambene kredite; pristiglo 4740 zahtjeva

28.04.2023.

07:46

Autor: U mreži Prvog/V.K./HR/HRT

Subvencionirani stambeni krediti

Subvencionirani stambeni krediti

Foto: HTV / HRT

Zadnji je dan prijave za subvencionirane stambene kredite. U emisiji U mreži Prvog, urednika i voditelja Kristijana Pelca, govorili su Damir Novotny, ekonomski analitičar, Siniša Vresk iz APN-a i Martina Matić Škugor, agentica na tržištu nekretnina o tome koliko je zahtjeva Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) primila, kome su namijenjeni subvencionirani krediti, te kako je ta mjera utjecala na trenutačno stanje na tržištu nekretnina. 

Galerija
Damir Novotny, Foto: HTV/HRT
 Siniša Vresk, Foto: HTV/HRTMartina Matić Škugor, Foto: HTV/HRT

- Zahtjevi za subvencionirane stambene kredite zaprimaju se danas do 15 sati. Do današnjeg dana u APN pristiglo je 4740 zahtjeva od kojih je 2080 zahtjeva već obrađeno, rekao je Vresk.

Dodaje kako je do sada odobreno 1993 zahtjeva, 81 zahtjev je ona dopuni, a 6 je zahtjeva odbijeno.

Vresk je rekao kako je iznos sredstava za ovu godinu 9,3 milijuna eura za subvencije, te da će ista biti dovoljna za sve odobrene zahtjeve.

Matić Škugor je rekla kako je veliki interes za nekretnine. Kako kaže, veliki je interes kupaca uvijek kada se govori o APN-u.

Na pitanje je li APN ispunio svoju svrhu, Novotny je rekao kako sve zemlje imaju neki tip potpora za stambeno zbrinjavanje mladih.

- Centralizirani model gdje Vlada fiskalno intervenira na tržištu nekretnina treba napustiti i to treba decentralizirati prema gradovima i općinama. Tada će se više doprinijeti regionalnom razvoju i stvaranju stambenog fonda u gradovima koji nisu nužno Zagreb.

Vresk: Najveći interes za APN u Zagrebu


Vresk je naglasio kako je najveći interes za APN u Zagrebu, no činjenica je da Osječko-baranjska županija do sada ima 2475 subvencija, ali isto tako, mora se naglasiti da je tamo rođeno 800 djece.


- Cilj ovog programa je bila i demografija zadržavanjem mladih obitelji u RH, rekao je i dodao kako ljudi i dalje traže i kupuju nekretnine i u ruralnim sredinama, naglasio je.


Dodaje kako je ovo zadnji krug APN-a u ovom obliku, ali čeka se ministarstvo da odgovori što će biti dalje.


Matić Škugor naglašava kako je povećan broj transakcija na tržištu nekretnina u periodu kada je aktualan APN. Kako kaže, problem je što su one više izražene u prvom kvartalu godine, a poslije transakcije padaju. Krajem godine se osjeća značajni pad.

Novotny smatra kako neće doći do pada cijena nekretnina.

Vresk naglašava kako se za APN mogla prijaviti svaka kreditno sposobna osoba do starosti od 45 godina.

- Novogradnji u Zagrebu se cijena podigla s 1800 na 3500 eura za kvadratni metar. Novogradnja nije predmet subvencioniranih kredita, rekao je.

Novotny naglašava kako je lokalna samouprava ta koja najbolje zna svoje potrebe. Kako kaže, ne može središnja vlada upravljati procesima.

- Po meni, najvažnije je redefinirati program poticaja, govori.

Matić Škugor ističe kako je povećana potražnja za nekretninama u Zagrebu i u 9. mjesecu zbog više sredstava nakon turističke sezone.

Predmet ministra Banožića obrađen prema redoslijedu zaprimanja


Kada se govori o APN-u ne može se ne osvrnuti na slučaj ministra Maria Banožića. Vresk je rekao kako je predmet ministra obrađen prema redoslijedu zaprimanja. Odluku je donijelo povjerenstvo od 11 članova APN-a i odluka je potpisana.


- Prema dosadašnjoj praksi, svi oni koji su imali potpunu dokumentaciju, rekao je i dodao kako prema njegovim saznanjima nema više državnih dužnosnika koji su zatražili subvencionirani kredit.

Novotny govori kako slučaj ministra kompromitira proces te kako se nada da će ministar do kraja dana povući svoj zahtjev.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!