Bliži se kraj Adventa u Zagrebu, Turistička zajednica zadovoljna rezultatima

06.01.2023.

20:32

Autor: Marija Milas/I.B./Dnevnik/HRT

Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Adventska čarolija bliži se svom kraju. Zato su produženi vikend mnogi građani odlučili provesti uz kuhano vino, ukusnu hranu i klizanje u centru Zagreba. Ekipi HRT-a ispričali su što ih je na ovogodišnjem Adventu posebno razveselilo.

Cjelogodišnji turizam sanjaju mnogi no rijetki ga zaista ostvaruju. Gradu Zagrebu kao hrvatskoj metropoli to uspjeva a kruna je naravno Zagrebački advent. 


- Izuzetno smo zadovoljni s rezultatima. Ne samo mi u turističkoj industriji grada Zagreba nego i svi naši gosti zato što zaključno sa sutrašnjim danom očekujemo da ćemo ostvariti čak 92 posto rezultata u noćenjima iz 2019. godine, odnosno oko 280 tisuća noćenja. To je sjajno, posebno ako u obzir uzememo loše vrijeme na početku Adventa, za Dnevnik je otkrila Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba. 


Najveća novost i atrakcija ovogodišnjeg Adventa trebao je biti panoramski kotač koji je nažalost bio u kvaru cijelo vrijeme, ali bi idućeg tjedna trebao otići na remont. Rezervni dio koji nije bio u funkciji trebao bi uskoro stići pa bi kotač svoju premijeru trebao imati na idućem Adventu. 


Direktorica Bienenfeld pohvalila se i sjajnim zagrebačkim rezultatima tijekom cijele godine što Zagreb čini jednom od rijetkih cjelogodišnjih destinacija u Hrvatskoj. 


- Mi svaki mjesec bilježimo sjajne rezultate, organiziramo događanja... Posjetitelja i turista u Zagrebu na manjka u svakom mjesecu tako da je to bilo obilježje i godine koja je iza nas. Ono što nas posebno veseli je da je Zagreb ponovno u Republici Hrvatskoj prvi po ostvarenim dolascima od svih gradova s ostvarenih skoro milijun i 100 tisuća dolazaka. Jednako tako prvi je i po broju noćenja u siječnju, veljači i ožujku, kao i u ova dva zadnja mjeseca u godini, pohvalila se Bienendeld. 


Šarolika gastro ponuda, iznajmljivači zadovoljni

Obasjani suncem! Tako su građani proveli posljednje dane zagrebačkog Adventa.

Zadovoljni iznajmljivači kažu, ovog Adventa tražila se soba više.

- Dobivamo onaj ugođaj posebnog ugošćavanja gostiju i upravo tu domaćin čini razliku između hotelskog smještaja, gdje je u hotelu sve to standardizirano, gdje se u privatnom smještaju sve to prilagođava gostu, kaže iznajmljivač Karlo Matić.

Nažalost, zbog tehničkih problema, u funkciji nije bio panoramski kotač.

- Mislim da će sigurno biti postavljen na ovoj ili nekoj drugoj lokaciji, vrlo brzo i da ćemo nadoknaditi ovo propušteno. On je trebao biti najveći pokretač zabavnih sadržaja, kaže Miran Stubić izlagač u Winter parku.

Uz šarenu gastro ponudu na Adventu se uživa i uz bogat zabavni program, izložbe, koncerti, i naravno klizalište na trgu kralja Tomislava.

Većina turista iz Zagreba odlazi sutra. A s njima nestat će i omamljujući mirisi i šarene rukotvorine.

- Mi obrtnici smo žilavi, izdržat ćemo, samo kažem - nije to kao prijašnjih godina kad je advent bio puno puno raskošniji, smatra obrtnik Goran Maretić.

Ovogodišnji Advent pamtit ćemo po dočeku vatrenih, neobično visokim temperaturama, ali i kao posljednji kada je moguće plaćanje u kunama.

Po mnogočemu poseban, Advent traje još kratko, ali dovoljno da odlučite baš u glavnom gradu provesti produženi vikend.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!