Tomašević: Do kraja godine ukupno 700 otkaza u Holding grupi

28.04.2022.

09:17

Autor: T.V./HRT

Zagrebaška skupština

Zagrebaška skupština

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak kako je zasad kao višak utvrđeno 414 radnika tijekom socijalnog dijaloga koji se vodi od prosinca u Zagrebačkom holdingu, a da će se do kraja godine utvrditi njih još 200-tinjak u tvrtkama kćerima.

- Ona brojka od 700 radnika manje na razini Holding grupe, koji uključuje sve tvrtke kćeri, kao što su Vodoopskrba i odvodnja, Gradska plinara, Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo bit će do kraja ove godine, kao što smo najavili, izjavio je Tomašević novinarima u Gradskoj skupštini.

Najavio je i kako će uskoro biti objavljeno financijsko stanje u Zagrebačkom holdingu u službenom izvješću za 2020. i 2021. te dodao kako će se u lošoj financijskog situaciji uštedjeti oko 80 milijuna kuna - otkazima, preraspodjelom radnika ili samostalnim odlaskom.

- Između 20 i više točaka to će biti najatraktivnije. Tu će se voditi velika bitka. Gradonačelnik Tomislav Tomašević nije u dobrom položaju nakon nedavne odluke Vrhovnog suda kojom se zapravo onemogućuje provođenje odluke i obustava mjere za sve one roditelje odgojitelje, izvijestio je novinar HTV-a Dinko Kreštalica.

Razgovarao je s gradskim zastupnikom Renatom Petekom koji je rekao da od 1. svibnja sve ostaje po starom.

- To je odluka suda - da se za sada mjera nastavlja u obimu kao i do sada. To će možda stvoriti određene probleme gradonačelniku danas, tijekom sjednice jer će sigurno oporbeni zastupnici tu temu koristiti kako bi ga dodatno ispitivali o tome. Iako direktno, na samoj sjednici, mi tu danas točku ni nemamo jer se čeka odluka suda koja će, nadam se, nastupiti brzo, istaknuo je.

Više od 5.800 korisnika te mjere

- Njima je važno da za sada mjeru nastavljaju koristiti u punom obimu, onako kako je ona i ranije zamišljena. Ta situacija je izuzetno osjetljiva jer će se sada ta neizvjesnost nastaviti. Ono što je bitno, što bih očekivao od gradonačelnika, da otvori razgovore s korisnicima mjere da se pronađe neki konsenzus kako bi se donijela nova odluka koja ne bi bila sporna nikome, a time bi se osigurala mogućnost provedbe, što se tiče korisnika, a s druge strane stabilizacija financijskog plana, odnosno proračuna Grada Zagreba koji je u teškoj situaciji, naglasio je.

Zagreb: Goluža u Skupštini nosio plinsku masku "zbog smrada" iz Gradske plinare

Zastupnik Mosta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Trpimir Goluža rekao je danas da je stavljanjem plinske maske za govornicom želio upozoriti na "smrad" koji se širi iz Gradske plinare - Opskrba tj. na dug od 400 milijuna kuna, no gradonačelnik Tomašević taj je podatak opovrgnuo.

- Stavio sam masku da se zaštitim od smrada koji se širi iz zagrebačke plinare i Gradske uprave. To je smrad neodgovornosti, pohlepe, ogromnih nenadoknadivih financijskih gubitaka, rekao je Goluža za skupštinskom govornicom noseći plinsku masku.

Upozorio je na gubitke u poslovanju Gradska plinare Opskrba i Gradske plinare Distribucija, u kojima je "sve krenulo nizbrdo" zbog pogrešne poslovne politike koju je, kako tvrdi, vodstvo te tvrtke vodilo nakon dolaska nove gradske vlasti.

- Od lipnja 2021. pa do danas, samo u 10 mjeseci, Opskrba je ostvarila gubitak od 400 milijuna kuna. Tomašević nije kriv, ali je itekako odgovoran za uništavanje Gradske plinare - Opskrba, jer nije na vrijeme detektirao situaciju i smijenio krivce, ustvrdio je Goluža.

Tomašević: Goluža ne zna i nabada

Tomašević je odbacio Golužine optužbe koji, kako je rekao, ne raspolaže točnim podacima, a dodao je i kako nije istina ni to da nije smijenio odgovorne.

- Podatak o 400 milijuna kuna gubitka je krivi, ja znam detaljan podatak, on ne zna i nabada, rekao je Tomašević dodavši da će se točan gubitak vidjeti po objavi izvještaja za nekoliko dana.

Podsjetio je kako je štetan ugovor o kupnji plina potpisan drugi dan njegovog mandata i da za njega nije mogao znati, a da je, čim je za to saznao, reagirao i smijenio odgovorne, uključujući direktora Gradske plinare Opskrbe, direktora Sektora trgovine plinom i ostale.

- Kada sam saznao, tada smo djelovali, interna kontrola je gotova, dokumentacija će se proslijediti nadležnima i utvrdit će se odgovornost bivše uprave. To više nije na meni, poručio je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!