Roditelji odgojitelji i oporba zadovoljni, zagrebački proračun morat će u rebalans

26.04.2022.

19:49

Autor: Lucija Judnić/T.V./Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Odlukom Visokog upravnog suda u Zagrebu za sada je privremeno odgođeno provođenje revidirane mjere roditelj odgojitelj prema kojoj su od prvog svibnja roditelji trebali dobivati manje novca. I dok su oni kao i oporbeni zastupnici u skupštini zadovoljni, gradonačelnik Tomašević ističe da čeka odluku suda o zakonitosti izmjena te mjere. 

Za mjesečni iznos koji će se sada nastaviti isplaćivati roditeljima Grad može izgraditi jedan vrtić - ističe gradonačelnik. Odluku suda o tome je li izmjena mjere bila zakonita treba što prije donijeti, a ako se pokaže nezakonitom, to će biti presedan, smatra Tomašević.

- To će biti jedan vrlo vrlo ozbiljan presedan i za nacionalnu politiku i sve druge gradske politike jer će onda trebati vidjeti što to znači za sve one zakone koje mijenja, primjerice, sadašnja vlada i gdje se različite naknade smanjuju, ukidaju, rekao je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

S njim se ne slaže gradska oporba. Za Domovinski pokret to je ukidanje nemoralno.

- Sud je donio mjeru. Ostaje pitanje, ako i druge sudske odluke budu na istom tragu, tko će za to odgovarati, ističe Igor Peternel, zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Domovinski pokret.

A tko će i kada ozbiljno shvatiti da je broj stanovnika sve manji - pitaju se demografi. Zbog niskog nataliteta i vala iseljavanja, postajemo sve starija nacija, što je dodatni problem. Kako bi se popravila demografska slika, treba početi provoditi ozbiljnu dugoročnu politiku i primjenjivati modele revitalizacije. Jedan takav je, kažu, i sporna mjera.

- Donosi rezultate u dužem vremenskom razdoblju, to je klasična populacijaka politika, stimuliranje rađanja, to se sa ddogađa u Zagrebu, međutim vi na tu mjeru u Zagrebu ne možete reagirat ideološkog diverzijom, nego poslušati zakonitosti znanstvene, poručio je Stjepan Šterc, Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, Fakultet Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagreb.

- Mnoštvo njih koji koriste mjeru majka odgojiteljica imaju na svom poslu manja primanja nego s ovim što dobivaju od Grada. To Grad mora znati, ne može grad više računati na priljev radne snage iz pasivnih krajeva, više ga nema. Grad Zagreb je usisao sve što se dalo usisati i htio bi da ljudi rađaju za njega, ustvrdio je Anđelko Akrap, Katedra za demografiju, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Roditelji odgojitelji zadovoljni su odlukom, no ističu - mjesta za napredak ima još.

- Trebalo bi demografske mjere provoditi na cijelu Hrvatsku, možda ne samo ovakve, već i neke druge, kaže Ljiljana Dragić, predsjednica udruge Hrvatska mati"

I dok vrijeme za oporavak demografske slike neumoljivo istječe, prenapregnuti zagrebački proračun, prema svemu sudeći, uskoro će morati u rebalans.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!