Zagrepčanin dobio prostor na krovu zgrade pa se ilegalno proširio

10.06.2023.

07:01

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Bespravna gradnja u Zagrebu

Bespravna gradnja u Zagrebu

Foto: HTV/IMS / HRT

Nevjerojatna priča dolazi iz zagrebačke Paljetkove ulice. Jedan je stanar prije tri godine dobio na korištenje prostor na krovu stambene zgrade. Nakon toga se počeo ilegalno - širiti. Izgradio je dodatne prostore, zatvorio prilaz prema krovu, a obnova krova koji prokišnjava sada je nemoguća. Sustanari su se žalili komunalnom redarstvu, civilnoj zaštiti, državnom inspektoratu - rješenje još čekaju.

Krov u Paljetkovoj 12 prokišnjava. Ne može se sanirati zbog stanara koji je bespravno proširio objekt.

- Već godinama prokišnjava. I sad ja kad curi krov obratim se upravitelju, upravitelj pozove izvođače. Izvođači dođu i nisu u mogućnosti sanirati eventualni kvar, rekao je Vlado Pintić, predstavnik suvlasnika stanara.

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo s radovima ne može početi dok se ne maknu sve nadogradnje, a jedan prilaz krovu čak je zaključan. Stanar koji sada živi na krovu, 2019. je bio podstanar u zgradi. Ostali stanari tada su mu dopustili da se useli u nekadašnju kotlovnicu.

- On je zamolio da bi potpisali suvlasnici da se on preseli tu, da će urediti, srediti i bilo je dozvoljeno da taj dio kotlovnice bude njemu dan na korištenje, kazao je Zoran Ivčić, predstavnik stanara iz susjednog ulaza.

No problem je započeo s njegovim širenjem.

- Ja nemam ništa protiv da on bude gore, ali neka uredno sve plaća, neka ono što je bespravno napravio, makne, i da pazi na taj krov, dodao je Vitomir Vlašić, jedan od stanara.

Spore institucije


Žalbe su prije nekoliko mjeseci poslane na nekoliko gradskih i državnih institucija. No ništa se nije riješilo.

Došlo je do zastoja i s komunikacijom s gospodinom koji je to učinio, a i same institucije kojima smo slali dopise i mailove da je tu napravljena bespravna gradnja isto tako je zastalo i ništa se ne događa. Mi se bojimo da se ne bi nešto loše dogodilo jer postoji mogućnost prilikom nekog nevremena ili bilo čega da se može nešto odlomiti i da može pasti dolje, podsjetio je Ivčić.

Probali smo razgovarati sa stanarom na krovu, ali je prekinuo razgovor čim je čuo za novinare.

- Samo sam htio reći da je novinar izrazio želju, da ne ispadne da smo mi odnosno ja pristrani ili nešto. Ne želim preko mobitela o tome razgovarati, dodao je Ivčić.

Stanarima Paljetkove preostaje borba za svoj krov i nada da neće još dugo morati čekati da inspektorat, redarstvo i upravitelj naprave svoj posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!