Zajednički letovi hrvatskih MiG-ova 21 i francuskih Rafalea u Hrvatskoj

15.03.2022.

17:33

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zajednički letovi hrvatskih MiG-ova 21 i francuskih Rafalea u Hrvatskoj

Zajednički letovi hrvatskih MiG-ova 21 i francuskih Rafalea u Hrvatskoj

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

U sklopu planiranih bilateralnih aktivnosti Hrvatske vojske s francuskom ratnom mornaricom danas je provedena zajednička vježba pilota 191. eskadrile lovačkih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova Charles de Gaulle.

Zajednički letovi hrvatskih MiG-ova 21 i francuskih Rafalea provedeni su u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna te iznad Rijeke, Pule i Zadra. Hrvatski i francuski piloti preletjeli su i iznad Zagreba danas između 16.45 i 17.45 sati, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

Inače, premijer Andrej Plenković obišao je danas francuski nosač aviona "Charles de Gaulle" i tom prigodom rekao da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

- Oni će danas letjeti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, na čemu im zahvaljujem, poručio je Plenković s nosača aviona.

- Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini, istaknuo je Plenković, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

Francuski nosač aviona i još sedam brodova - osim francuskih tu su i američki i grčki - nalaze se u Jadranu u blizini Dubrovnika. Sudjeluju u misiji potpore državama koje graniče s Ukrajinom te su u uključeni u operacije kontrole u BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!