Prijedlog Zakona o osobnoj asistenciji sutra na sjednici Vlade

21.03.2023.

Zadnja izmjena 13:28

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/HRT/R.S.

S nestrpljenjem ga očekuju osobe s invaliditetom

S nestrpljenjem ga očekuju osobe s invaliditetom

Foto: HTV / HRT

Na sjednici Vlade u srijedu bit će prijedlog zakona o osobnoj asistenciji, izjavio je u utorak resorni ministar Marin Piletić, te najavio da će uskoro u saborsku proceduru biti upućen i prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku, a potom i izmjene zakona o socijalnoj skrbi.

Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji broj korisnika usluge proširit će se sa sadašnjih četiri tisuće, koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda, na 14 tisuća.

- Zakonsko pravo moći će koristiti više od 14 tisuća osoba s invaliditetom, a sve naknade iz zakona o socijalnoj skrbi bit će objedinjene te povećane kroz povećanje osnovice u sklopu zakona o inkluzivnom dodatku, najavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na marginama svečanosti obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada.

Primjedbe na Zakon o osobnoj asistenciji


Dugo očekivani Zakon o osobnoj asistenciji s nestrpljenjem očekuju osobe s invaliditetom, ali i asistenti, jer bi trebao donijeti kontinuitet i sigurnost usluge te više novca. Ipak, neki strahuju od novog zakona jer smatraju da će izgubiti dio prava.

Dora je vrhunska sportašica, vlasnica svjetskog srebra u paraboćanju. Na treningu joj boće dodaje osobna asistentica, a sestra joj je njegovateljica.


- Sad kad zakon stupi na snagu ako ostane sestra njegovateljica ja ću izgubiti uslugu osobne asistencije jer to po zakonu ne može biti povezano, za HRT Dnevnik rekla je Dora Bašić, Udruga osoba s invaliditetom "Loco-Moto", Slavonski Brod.

- Bojimo se što će jedan dio naših korisnika, a tako vjerojatno i svi izgubiti, a znamo da im treba. Nije da Dori ne treba 24 sata skrb, kazala je Gordana Mišković, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom "Loco-Moto", Slavonski Brod.

Upravo je to jedna od najčešćih primjedbi na Zakon o osobnoj asistenciji, koji napokon ide u proceduru.

- Uskoro očekujemo upućivanje na Vladu i nakon drugog čitanja u Hrvatskom saboru ali svakako ove godine očekujemo i donošenje zakona, istaknula je Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tijekom javnog savjetovanja na nacrt zakona stiglo je više od tisuću komentara.

- Većinom su uvažene, neke su djelomično usvojene neke se nisu mogle usvojiti, ali mislim da je zakon dobar, rekla je Mirjana Jakovčev, predsjednica Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Regoč, Slavonski Brod.


Zapošljavanje asistenata neće ovisiti samo o projektima 


Donosi kontinuitet i sigurnost usluge. Zapošljavanje asistenata više neće ovisiti samo o projektima. 


- Oni će moći biti trajno zaposleni, odnosno zaposleni na neodređeno jer u ovom trenutku govorimo o pravu, pravu na uslugu, kazala je Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


I Udruga Regoč bit će dio te mreže.


- Ako bude kontinuitet to će biti super, za sve asistente i za roditelje djece s poteškoćama za sve, rekla je Marica Gavran, osobna asistentica u Udruzi Regoč, Slavonski Brod.


Dugo očekivani zakon sigurno neće riješiti sve probleme osoba s invaliditetom, ali ipak je korak prema društvu jednakih mogućnosti za sve građane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!