Žanić: Beroš ima podršku ministarstva

20.04.2021.

20:05

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je danas da je zbog sumnje na sukob interesa poništio postupak javne nabave u sklopu informatičkog projekta eBolnice u dijelu koji se odnosi na nadzor projekta, za što se javila tvrtka bivšeg HDZ-ova ministra zdravstva Nevena Ljubičića. HRT-ova reporterka Jelena Bokun kazala je za HTV-ov središnji Dnevnik kako je u proteklim danima interes javnosti upravo bio za postupke javne nabave. 

Čelnik Uprave za financijske poslove Ministarstva zdravstva Gordan Žanić rekao je u HTV-ovom Dnevniku da sama platforma CijepiSe je krenula od faze eCEZDLIH i eCIJEPIH. Dodao je da je platforma napravljena pomoću novaca iz EU fondova, koji su namijenjeni baš za ovakve situacije.

- Moram napomenuti da mi, ispred Ministarstva zdravstva, kao javna nabava strogo se držimo Zakona o javnoj nabavi, ona je na neki način kao Sveto pismo, rekao je Žanić.

Naglasio je koliko on zna nije bilo nikakve povrede Zakona o javnoj nabavi, ali da mu nije drago što se u javnosti stvorila negativna slika o cijeloj situaciji. Žanić je istaknuo kako u sustavu javne nabave postoje stroga pravila.

- Ono što ocjenjuje samu ponudu je registar, a ne samo registracija. Državna komisija najstrože kažnjava kada bi se sama registracija uzela za nešto što poništava sam natječaj, dodao je čelnik Uprave za financijske poslove Ministarstva zdravstva.

 Poručio je da je navedena tvrtka ispunjavala sve uvjete koji su Ministarstvu bili tada dostupni, te su oni bili jedini ponuditelj koji je sve zadovoljio. Žanić je rekao kako nije bilo ni sukoba interesa, jer po zakonu se točno zna što je sukob interesa.

Žanić je rekao da izvidi koje provodi USKOK su tajni i o tome ne bi smio trenutno govoriti.

- Ono što je sigurno, tko god nas traži podatke, mi ćemo ih ustupiti i do sada smo ih uvijek davali, istaknuo je.

Dodao je da su navedene tvrtke započele s radom. Žanić je naglasio kako je lojalan ministru Vili Berošu, te da on kao i Vlada imaju podršku Ministarstva zdravstva.

Rekao je da podržava reformu zdravstva.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!