Zasad ništa od novog modela naplate i odvoza otpada u Zagrebu

16.06.2022.

20:00

Autor: Josip Gavranović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Za dva tjedna trebala je početi provedba novog modela naplate i odvoza otpada u Zagrebu, jedan od najvećih projekata nove gradske uprave. No, sada je već potpuno jasno da od najavljenog termina neće biti ništa jer za njegovu provedbu nisu osigurani osnovni elementi pa se sve, čini se, odgađa do daljnjega.

Ništa nije spremno - ni boksovi u koje je trebalo smjestiti kontejnere kako bi se maknuli s javnih površina, ni vrećice za komunalni otpad, a nije počela ni njihova distribucija. Na osnovi prodaje vrećica Holding je već u srpnju planirao veće prihode.

- 1.7. do 31.12. uprihoditi dodatnih 137 milijuna kuna od vrećica odnosno od novog sustava naplate odvoza otpada. To su ti dodatni prihodi koji su se trebali uliti u Zagrebački holding. Svaki taj mjesec odgode sada koji će uslijediti će biti oko 25 milijuna kuna manje na godišnjoj razini za svaki mjesec, rekao je Renato Petek, GO SDP.

Radnici Čistoće o svemu znaju malo, ali svjedoče nam o lošem stanju u podružnici, prije svega o neispravnim kamionima za koje nedostaju dijelovi pa onda i o manjku radnika za koje je raspisan natječaj.

- Mi moramo pružiti uslugu, a nemamo s čim pružiti, nema ju tko pružiti. Ne znam kako će to zaživjeti sa vrećicama jer bojim se da građani neće kupovati vrećice, a naročito ne u ovom trenutku kad im se usluga ne može pružiti u onom obimu koja bi mu trebala, kažu.

Natječaj za vrećice vrijedan više od 50 milijuna kuna još nije gotov. Doznajemo kako su zapeli i pregovori s trgovcima o distribuciji. Trgovci navodno traže veću maržu od one koju je Grad spreman platiti.

- Prošlo je ne 100 dana nego 365 dana od kada je gradonačelnik Tomašević preuzeo odgovornost za vođenje grada. On je na izborima građane uvjeravao kako zna što čini, kako zna što ga čeka i kako ima ideju kako rješiti ključne zagrebačke probleme, istaknuo je Mislav Herman, predsjednik GO HDZ.

Iz Grada poručuju da se o problemima u javnosti dosta spekulira. Konačnu odluku donijet će sljedeći tjedan.

- Za konačnu odluku nam trebaju informacije koje ćemo imati početkom sljedećega tjedna, i odmah nakon toga ćemo odluku komunicirati prema javnosti, kažuo iz Grada.

I dok se čeka odluka o novom modelu, problemi s odvozom otpada svakodnevno se mogu osjetiti na zagrebačkim ulicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!