09:11 / 20.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Robert Šveb izabran za glavnog ravnatelja HRT-a

Šveb izabran za glavnog ravnatelja HRT-a

Šveb izabran za glavnog ravnatelja HRT-a

Foto: HRT / HTV

Robert Šveb novi je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije. Za tu ga je funkciju u Saboru izabralo 77 zastupnika, a 55 ih je bilo protiv. Zastupnici Mosta nisu željeli sudjelovati u glasovanju, pa su napustili Sabornicu. 

Na početku sjednice nekoliko je oporbenih klubova zatražilo stanku kako bi ponovili zašto neće glasovati za Roberta Šveba. Pokušali su apelirati na vladajuće da se predomisle, ali to im nije prošlo. Svi HDZ-ovi partneri, pa tako i SDSS, koji se  još do jučer dvoumio o potpori Robertu Švebu, ostali su vjerni svom savezu.

SDP nije uspio nametnuti obvezu da povuče sve tužbe koje je bivši ravnatelj podignuo protiv novinara vlastite i drugih medijskih kuća. Taj zaključak vladajuća većina je odbacila, kazala je za podnevni Dnevnik novinarka Tatjana Munižaba.

Milorad Pupovac nakon glasovanja je kazao novinarima da je SDSS glasao za SDP-ov zaključak kojim se od novog glavnog ravnatelja traži da u ime HRT-a povuče tužbe koje je protiv novinara te kuće podigao bivši ravnatelj. Nitko ne smije djelovati s osjećajem prisile na formiranje svog mišljenja, rekao je. 

Milorad Pupovac izjavio je prije glasovanja da će Klub zastupnika SDSS-a dati uvjetnu potporu Švebu. Očekujemo da se strukture koje "de facto" upravljaju HRT-om, promijene, dodao je. 

Nino Raspudić
(Klub zastupnika Mosta) poručio je da stanku ne traži kako bi se konzultirao s kolegom Miloradom Pupovcem, već zato da bi u miru zastupnici Mosta izašli iz sabornice. Pozvao je i druge saborske zastupnike da izađu. 

- Ne želimo niti fizički nazočiti daljem valjanju u blatu sukoba interesa i korupcije, kazao je Raspudić. 

Krešo Beljak (Klub zastupnika HSS-a i RF-a) kazao je među ostalim: 

- Imali smo Radmana koji je bio katastrofa, a ovo što se sprema je totalna katastrofa.

Mario Kapulica (Klub zastupnika HDZ-a) poručio je:  

- Napustili su Sabornicu, ne zato što im  ne  odgovara kandidat Robert Šveb, već zato što im nitko od predloženih 13 kandidata ne odgovara, kazao je Kapulica. 

Katarina Peović
, (Radnička fronta) uzvratila je i kazala da je i njen klub i Klub zeleno-lijevog bloka podupro Darija Špelića.

- Ni od gospodina Šveba, niti od vladajuće većine, nismo dobili jamstava da će se prekinuti s praksom - tužbi protiv novinara, cenzure na HRT-u, pogodovanja vladajućoj stranci, namještenih intervjua s predsjednikom Vlade RH, rekao je  Peđa Grbin. 

Nakon glasovanja o ravnatelju HRT-a, uslijedila je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi nakon potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!