Zašto je važna briga za mentalno zdravlje?

11.10.2021.

12:39

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/IMS/HRT

Važnost mentalnog zdravlja

Važnost mentalnog zdravlja

Foto: Dnevnik / HRT

Na važnost brige za mentalno zdravlje te stigmatizaciju oboljelih - upozorilo se u sklopu Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Istraživanja su već pokazala da je pandemija izazvala porast psihičkih poremećaja na svjetskoj razini. Kako bi podignula svijest o toj temi, slavonskobrodska Udruga "Vrapčići" na središnjem je trgu priredila interaktivni "Muzej mentalnog zdravlja u svijetu nejednakosti".

Dvadesetčetverogodišnja Magdalena spremno je preuzela ulogu kustosice muzeja mentalnog zdravlja. Podijeljen je u više odjela.

- Tamo ispred je medijski kutak, tamo se može nešto više saznati o Udruzi Vrapčići, rekla je Magdalena Režek iz Udruge za unapređenje mentalnog zdravlja "Vrapčići" iz Slavonskog Broda.

Okuplja osobe s mentalnim poremećajima, njihove obitelji i sve koji im žele pomoći.

- Ja mislim da sam se puno promijenila. Počela sam se manje ljutiti kad mi se nešto kaže, kada nije po mome, po mojoj temi, mom izboru, dodala je Ražek.

- Ako neko izrazi se da ima problema sa svojim mentalnim zdravljem, okolina većinom smatra da ta osoba nije prihvatljiva za društvo, govori Mirna Kučera iz Slavonskog Broda.

U interaktivnom muzeju na otvorenome rušili su i te predrasude. Pandemija ju je otežala, a ujedno utjecala na porast psihičkih poremećaja.

- Postoji jedna velika napetost koja se odražava na sve pa ona i na najranjivije članove našeg društva, objasnila je Dubravka Ergović Novotny, predsjednica Udruge za unapređenje mentalnog zdravlja "Vrapčići" iz Slavonskog Broda.

- Svi nas pozivaju na mentalnu snagu, na jačanje naše volje u borbu protiv bolesti, a zapravo se jako malo ulaže u unapređenje mentalnoga zdravlja, smatra Josipa Erdeši, stručna voditeljica u Udruzi za unapređenje mentalnog zdravlja "Vrapčići".

Zato je još važniji rad udruga poput brodskih Vrapčića koji vas mogu naučiti i kako se lakše nositi sa stresom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!