16:22 / 04.02.2021.

Autor: Hina

"Zastupnice za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja"

Dalija Orešković

Dalija Orešković

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

U Saboru je osnovana nestranačka i neformalna radna skupina "Zastupnice za jaču zaštitu žrtava seksualnog nasilja", za predlaganje i praćenje provedbe rješenja jače zaštite žrtava seksualnog nasilja kao i prevencije i edukacije prepoznavanja nasilja.


U radnoj skupini, koju su inicirale zastupnice Kluba Centra i GLAS-a, sudjeluju predstavnice svih parlamentarnih klubova osim HDZ-a i Mosta.


Dalija Orešković (Centar) pojasnila je da je njihova inicijativa zamišljena kao trajna suradnja i dijalog između zastupnica različitih političkih stranaka.


- Prvi je cilj inicijative izmjena Kaznenog zakona kojim bi se promijenilo rješenje koje više štiti predatore, a ne žrtve, a riječ je o roku od tri mjeseca u kojem žrtva mora prijaviti nasilje. Cilj je i edukacija te bolja organizacija sustava kako bi podrška žrtvama bila konkretnija i jača, rekla je Orešković.


Anka Mrak Taritaš (GLAS) rekla je kako ovom inicijativom žele da svi zajedno nešto odrade u vezi sa zaštitom žena od nasilja i nema veze sa strankama.


- Želimo utjecati na promjene u društvu, pri čemu je važnost odgoja i za djevojčice i za dječake izuzetno velika, poručila je Mrak Taritaš, najavila je da će inzistirati na jasnoj i razumnoj edukaciji.


Mirela Ahmetović ( SDP) kazala je kako njena stranka poduprla inicijativu s namjerom da se da jači obol u zaštiti žrtava nasilja. Posebno važnim navodi potrebu da se zakonskim odredbama osigura zaštićeniji položaj žrtve, "a ne zlostavljača kako se to danas čini". Istaknula je i potrebu psihološke pomoći žrtvama nasilja, ali i ozbiljne prevencije nasiljaHDZ-ova Nada Murganić rekla je kako u njezinoj stranci smatraju kako nema potrebe za osnivanjem posebne inicijative zastupnica, zato što saborski odbori daju dovoljno prostora i mogućnosti, ali i obaveze da razmatraju sve probleme u društvu. Naglasila je da HDZ oštro osuđuje svaki oblik nasilja i seksualnog uznemiravanja, poručivši da je ova Vlada učinila značajan pomak u borbi protiv nasilja nad ženama, u obitelji i svakog oblika nasilja.


Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić kazala je da je saborski Odbor za ravnopravnost spolova, kojemu je na čelu, kao nadležno tijelo i ovlašteni predlagatelj zakona, poduzeo korake u vezi s problemom seksualnog nasilja, a u suradnji s Odborom za znanost, kulturu i obrazovanje i Odborom za informiranje, informatizaciju i medije sljedeći tjedan planira tematsku sjednicu, na koju će biti pozvani i predstavnici institucija na kojima se pojavio problem seksualnog uznemiravanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!