Zastupnici: Popis stanovništva postavlja više pitanja nego što daje odgovora

23.09.2022.

Zadnja izmjena 14:40

Autor: Hina/HRT

P. Grbin, N. Grmoja, B. Glavašević, V. Vučemilović, M. Pavliček

P. Grbin, N. Grmoja, B. Glavašević, V. Vučemilović, M. Pavliček

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Rezultati popisa stanovništva 2021. u petak su u fokusu saborskih zastupnika koji problematiziraju objavljene različite postotke pripadnika Katoličke crkve u Hrvatskoj i tumačenje rezultata, smatraju da je popis kompromitiran i da postavlja više pitanja nego što daje odgovora.

SDP-ov Peđa Grbin skandaloznim je ocijenio način na koji je popis stanovništva prezentiran javnosti. Kaže da Državni zavod za statistiku (DZS) mora objasniti i otkloniti sve nedoumice koje su se pojavile jer nisu napravili posao kako treba.


- Samo su na internet bacili podatke, bez bilo kakvog objašnjenja i mogućnosti da mediji i javnost postavljaju pitanja oko onoga što nije jasno i naravno da se onda u roku od 24 sata počinju potezati pitanja, rekao je Grbin. Smatra da DZS nije posao napravio kako treba.


Grbin kaže i da je Irska prije 30 godina imala 1,5 milijuna stanovnika manje nego što ih ima sada, a Hrvatska ima milijuna stanovnika manje nego što je imala tada. Irska je narasla za 1,5 milijun, a mi smo pali za milijun i to je realnost koju je ovaj popis stanovnika pokazao", dodao je. Napominje da se trebamo koncentrirati na to zašto je Hrvata manje, Srba i svih onih koji su do jučer živjeli u ovoj zemlji, a danas ne žele.


Posebno me boli, dodao je Grbin, što se neki političari zlurado vesele tomu što je jedne nacionalne manjine u jednom gradu manje.


"Zgodna isprika"


Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je, kada je riječ o nepravilnostima u popisu stanovništva 2021., da je sramotno da godinu dana od popisa još nemamo digitalizirane podatke.


Sramota je da to još nije posloženo pa ako se netko izjasni kao kršćanin, a kaže da je pripadnik Katoličke crkve da ga se ne vodi kao katolika. Imamo i slučaj Zmijavaca u kojima ima više katolika nego u Vatikanu, a popis pokazuje da ih je samo 30 posto, rekao je Grmoja.


Ocjenjuje da ova administracija ne funkcionira i da je popis stanovništva 2021. napravljen traljavo. No, dodao je, toga smo bili svjesni već kada je završio i na to smo upozoravali.


Grmoja je uvjeren da stanovnika u Hrvatskoj ima i manje nego što pokazuje popis, a što se tiče pada broja srpske manjine u Vukovaru, napominje, općenito je došlo do pada stanovnika.

Bojan Glavašević (Zeleno-lijevi blok) smatra kako do sada nije postojala politička volja da se riješe neka manjinska pitanja u Vukovaru i da podatak o padu srpske manjine ispod 30 posto "dolazi kao zgodna isprika zašto to možda nikada nije trebalo ni raditi".


U vezi s Vukovarom treba postaviti pitanja zašto su kretanja takva, ne samo kada je riječ o Srbima nego generalno demografska i populacijska dinamika, pogotovo što su u Vukovar kroz godine uloženi veliki novci, kaže Glavašević. Smatra da je temeljni problem kvaliteta života u toj zajednici.

Vučemilović: Vjeronauku nije mjesto u školama; Pavliček: To nije stav Hrvatskih suverenista


Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ustvrdio je da su se 'određeni crkveni vjerodostojnici u zadnje vrijeme udaljili od običnog puka, što je možda jedan od uzroka pada katolika, pored svih ovih trendova utjecaja Zapada'.


U zadnje vrijeme su se pojedinci više okrenuli uz vlast i možda je i to jedan od razloga, smatra Pavliček u kontekstu informacija o smanjenom broju katolika. Napominje i da se predstavnici Katoličke crkve sami trebaju upitati zašto je do toga došlo i analizirati i okrenuti se više narodu.


Njegovoj stranačkoj kolegici Vesni Vučemilović od broja katolika važniji je osam posto veći udio stanovnika starijih od 65 godina i više.


To je podatak koji nama, za naše strategije, za gospodarstvo, sve ekonomske politike iznimno važan. Kada imate u 10 godina povećanje udjela starijih od 65 za osam posto, to je ogroman udar za cijelo gospodarstvo i pitanje je kako ćemo mi uopće financirati njihove mirovine već sada, a kamoli u nekom budućem razdoblju, upozorila je.


Vesna Vučemilović kaže i da je vjeronauk u školama isto pitanje koje bi konačno trebalo otvoriti, što djeca rade, što uče na tom vjeronauku i je li to baš najprikladniji način. Ja sam i katolkinja i vjernica, ali mislim da vjeronauku nije mjesto u školama, ustvrdila je.


Poslije konferencije za novinare Pavliček je novinarima objašnjavao da to nije stajalište Hrvatskih suverenista, nego isključivo njezin osobni.

Sabor danas

Sabor danas

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Puljak: HDZ je ubio Boga u građanima

Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak izjavila je da nema bolje ocjene vladavine HDZ-a od konačnog rezultata Popisa stanovništva, upozorivši da u Hrvatskoj od 1991. godine do danas ima milijun stanovnika manje.


- Od 1991. do danas izgubili smo milijun stanovnika. Samo u posljednjih deset godina više od 400.000 osoba, gotovo deset posto građana Hrvatske je otišlo trbuhom za kruhom, rekla je Puljak u slobodnim govorima u ime Kluba Centra i GLAS-a.


HDZ je lopovlukom, kriminalom i korupcijom uništio Hrvatsku - prekrasnu zemlju, izvrsnog potencijala i ljudi, a te ljude raselilo po cijelom svijetu, kaže Puljak. Popis stanovništva pokazuje da je čak i vjernika manje, jer je "HDZ doslovno ubio Boga u građanima". Jedina demografska politika je pobijediti HDZ na sljedećim izborima. Ili HDZ ili Hrvatska, poručila je Puljak.

Raspudić: Građani su nas izabrali da govorimo, a ne šutimo


Upozorivši da je u zadnjih nekoliko dana dvoje zastupnika isključeno iz rada Sabora, Nino Raspudić (Most) upozorio je na važnost slobode govora u sabornici istaknuvši da je posao saborskog zastupnika da govori.


- Netko bi toj osobi u mandatu ograničavao govor, uvodio neke kodekse ponašanja, a ne govora. Kao da je riječ o školarcu, a ne izabranom narodnom zastupniku, kazao je.


Poručio je da se Most oštro protivi bilo kakvom ograničavanju govora u Saboru jer i unutar postojećeg Poslovnika postoji dovoljno mehanizama da se sankcionira neprihvatljivo ponašanje. Raspudić se požalio da ih cenzurira javni RTV servis jer umjesto da 4. program HRT-a prenosi svaku sekundu govora u Saboru - oni to rade negdje do ručka, a iza ručka "Deutsche Welle, zeko i potočić".


Također je ustvrdio da ih Hina "filtrira", kao kada je u Saboru bilo osam dobrih slobodnih govora, uključujući i prvi put iznošenje u javnost čelnice resornog odbora da je zločin pedofilije tijekom pandemije u porastu.


- Od cijelog tog dana Hina je prenijela samo jedan govor, kad je zastupnik mahao vrećicom lažnog kokaina. Onda narod ima dojam da se ovdje izvodi samo cirkus, kazao je.


Raspudić je poručio da ne moraju trpjeti ušutkavanje od predsjedavajućeg u Saboru jer je on samo moderator rasprave. "Konačni suci su građani, koji su nas ovdje izabrali da govorimo, a ne šutimo".

Pavić: Pojedini zastupnici održavaju "performanse i kazališne predstave"


I zastupnica Radničke fronte Katarina Peović upozorila je na način vođenja saborskih sjednica jer su u jednom tjednu u Saboru "izgubili cijeli jedan klub" nakon što su tri zastupnika iz njihova kluba izbačena iz rada Sabora na dva dana.


Ustvrdila je kako nema povrede Poslovnika ako zastupnik o jednoj stranci kaže da je zločinačka, a o članovima te stranke da su kvislinzi. Smatra da se tu od početka jesenskog zasjedanja radi o strategiji i nije slučajno, pa oporba treba zajedno reagirati na to.


To je izazvalo repliku Socijaldemokrata Željka Pavića koji smatra kako se ne treba dozvoliti da u Saboru pojedini zastupnici održavaju "performanse i kazališne predstave".


- Ovo je Sabor, visoki dom i bilo bi u redu da se ovdje ponašaju ozbiljno. Na kraju, u centralnim dnevnicima kazališne predstave dobivaju minutažu, a ozbiljne rasprave ne dobivaju niti sekunde, rekao je Pavić i pritom zaradio opomenu, jer se nije radilo o povredi poslovnika već o replici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!