Završen tehnički pregled Pelješkog mosta, utvrđeni manji nedostaci

28.01.2022.

16:47

Autor: HRT/Hina

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Tehnički pregled po prvoj građevinskoj dozvoli projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, a koja podrazumijeva Pelješki most, upravo je završen, izvijestili su u petak poslijepodne iz Hrvatskih cesta (HC), dodavši da su kao investitor radova zaprimili službeni zapisnik o tome. 

Sukladno propisanim procedurama i pravilima, na pregledu se provjeravala sva potrebna gradilišna dokumentacija i dokazi kvalitete ugrađenih materijala, kao i stanje na samom gradilištu. Kako ističu iz HC-a, predočeni dokazi uporabljivosti, kao i funkcionalni testovi nužni za uporabu mosta zadovoljili su sve traženo građevinskom dozvolom.

Tehničkim pregledom utvrđeni su određeni manji nedostaci, navode iz Hrvatskih cesta, dodajući da su za tako kompleksne izvedbe u gradnji oni uobičajeni. Riječ je o radovima koji se mogu izvesti u kratkom periodu, a obuhvaćaju zamjenu manjeg dijela prometne opreme. Po uklanjanju spomenutih nedostataka moći ćemo govoriti o završetku svih radova na Pelješkom mostu, ističu iz HC-a.

Uporabna dozvola po završetku radova na pristupnim cestama 

Uporabna dozvola za most bit će izdana po završetku radova na pristupnim cestama i izvršenom tehničkom pregledu za iste, budući da je po lokacijskoj dozvoli most sa pristupnim cestama jedna funkcionalna cjelina.

Paralelno s uklanjanjem nedostataka na mostu, nastavljaju se radovi po drugoj građevinskoj dozvoli koja obuhvaća pristupne ceste prije i poslije mosta, na kopnenoj i na pelješkoj strani, od DC8 do DC414 u duljini od 12 kilometara. Iz Hrvatskih cesta podsjećaju da su u tijeku također i radovi na dionicama koje se nastavljaju na pristupne ceste mostu, na obilaznici Stona u duljini od 18 kilometara.

Pelješki most, prva od 4 faze projekta 'Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom' 

Pelješki most, ukupne duljine s upornjacima od 2.440 m, izgradio je kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, koji je postao dobio na natječaju 2018., ponudivši 2,081 milijarde kuna bez PDV-a, s rokom dovršetka radova od 36 mjeseci. Gradnja je službeno počela 31. srpnja 2018. godine, kada je izvođač uveden u radove. Očekuje se da će most zajedno s pristupnim cestama biti otvoren za promet u lipnju 2022..

Pelješki most prva je od ukupno četiri faze projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom" za čije je sufinanciranje Europska komisija odobrila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava ili 85% prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, a vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima EU-a sufinancira 357 milijuna eura. EU financira i popratnu infrastrukturu: pristupne ceste, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu Stona.

Nastavljaju se radovi i na stonskom mostu

Iz Brodosplita su stigla prva dva segmenta čelične konstrukcije. Dopremljeni su baržom nakon više od 24 sata plovidbe.

- Čekamo postavljanje prvih segmenata. Kao što znate, ovo su prva dva dijela koja su stigla iz Brodosplita. Najveći je segment dug 93 metra i težak 373 tone. Sudeći prema vremenskoj prognozi, vjerojatno ćemo ih podići u nedjelju ujutro, izjavio je Antonis Mauridis, voditelj gradnje, AVAX.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!