Zbog legionele hospitaliziran mlađi muškarac

16.07.2022.

20:36

Autor: Iva Magušić Dumančić/Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT

Zbog legionele hospitaliziran mlađi muškarac

Zbog legionele hospitaliziran mlađi muškarac

Foto: Dnevnik / HRT

Iako mnogi zbog visoke temperature, zimice i bolova u mišićima sumnjaju na COVID, vrijeme je godine kada te simptome izaziva i legionarska bolest. Opasne bakterije se najčešće razmnožavaju u sustavima za rashlađivanje i zagrijavanje, a izvor zaraze mogu biti slavine, tuševi, bazeni, klimatizacijski uređaji. U prvih 6 mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prijavljeno deset oboljelih.

Zbog upale pluća uzrokovane legionelom mlađi muškarac hospitaliziran je u KBC-u "Sestre milosrdnice".

- Imamo pacijenta koji se liječi sa simptomima legionarske bolesti. Legionarska bolest je upala pluća , međutim s obzirom na to da je to multisistemska bolest pacijenti se često javljaju sa simptomima sa strane probavnog sustava, kardiovaskularnog i središnjeg živčanog sustava. Često ju viđamo kod ljudi koji imaju predisponirajuće rizične čimbenike, dakle smrtnost od legionarske bolesti ovisi o tome koliko je pacijent prije bio bolestan ili ne, objasnila je Ana Gverić Grginić, klinička mikrobiologinja KBC Sestre milosrdnice.

Prošle godine umrla je jedna osoba. U Hrvatskoj godišnje oboli pedesetak ljudi, u prvih šest mjeseci ove godine deset je zaraženih, od kojih pet u svibnju i lipnju. Udah onečišćenog aerosola ili vode - dovoljan je da se osoba zarazi.

- Najveći rizik predstavljaju veliki sustavi za potrošnu vodu koji nisu održavani, nisu čisti i u kojima se može namnožiti ta legionela ako dospije iz prirode, zatim bazeni sa mjehurićima ovlaživači, klime da ali u velikim ugostiteljskim objektima, ove kućne klime ne predstavljaju tako veliku opasnost, rekla je Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja HZJZ.

Visoka temperatura i voda koja dugo stoji pogoduju razmnožavanju bakterija, zato epidemiolozi upozoravaju:

- Da topla više od 50 stupnjeva a hladna manja od 20 i ono što pospješuje npr, nečistoća, kamenac, neki biofilm znači nekakvo onečišćenje iz prirode koje omogućava i razvoj drugih bakterija pa se tu i legionele bolje množe. Znači sve treba održavati čistim, mehaničko čišćenje plus ono što treba što zakon propisuje kloriranje i slično, dodala je Nemeth Blažić.

Sve to dobro znaju i primjenjuju u Krapinskim toplicama.

- Mi tu u bolnici imamo zaposlen stručni tim koji vodi brigu o zdravstvenoj ispravnosti vode. Znači, kada se voda pusti unutar jedne minute, temperatura tople vode koja se postiže mora biti 50 stupnjeva. Izuzetno je bitno kontinuirano čistiti i održavati sve slavine, tuševe sva neka mjesta gdje se voda može zadržavati i stajati, objasnila je Željka Žnidarić iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Jer borba s bakterijama nije laka, a čistoća zdravlje znači.

Zbog legionele hospitaliziran mlađi muškarac

Zbog legionele hospitaliziran mlađi muškarac

Foto: Dnevnik / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!