Utvrđuje se šteta od potresa na širem dubrovačkom području

26.04.2022.

19:54

Autor: Ivana Brailo Drnas/T.V./Dnevnik/HRT

Zbrajaju se štete od potresa na širem dubrovačkom području

Zbrajaju se štete od potresa na širem dubrovačkom području

Foto: HTV / HRT

Četiri su dana prošla od velikog potresa u Bosni i Hercegovini, a na širem dubrovačkom području na vidjelo i dalje izlaze oštećenja na objektima. Seizmolozi obilaze dubrovačka brda, postavljajući mobilne seizmografske uređaje.

Mjesto Trnovica u Dubrovačkom primorju od epicentra potresa u Bosni i Hercegovini udaljeno je samo dvadesetak kilometara. Na stogodišnjim kućama ovih se dana, nažalost, to može primijetiti.

- Vi čujete da pada kamenje, vi ne znate ruše li se i kuće, noć je, ruše se suhozidovi i čovjek ne zna je li pada sve oko njega ili ne, škripe krovovi, prisjeća se dramatičnih trenutaka Pero Grošeta, Trnovica.

- Sve što se moglo razbiti, razbilo se, zid nam je puknuo, kaže Antonija Broketa, Trnovica.

Crkva svetog Ilara u Mlinima nakon potresa treba novi krov. Nedavno obnovljena unutrašnjost crkve puna je pukotina.

- Crkva je bila sva bijela, prljava od kreča na sve strane i popadali križevi i svijećnjaci u crkvi i onda smo vidjeli pukotine u crkvi, na crkvi, rekao je don Miljenko Babaić, župnik župe svetog Ilara, Mlini.

Pukotine su nastale i na zgradi dječjeg vrtića u Trstenom, no statika objekta nije ugrožena.

- Ni u jednom momentu djeca nisu bila tu ugrožena, ali ipak zbog oštećenja fasade, a u dogovoru s osnivačem, odlučili smo da djecu izmjestimo u objekt u Zatonu, rekla je Dijana Brkić, ravnateljica Dječjeg vrtića Pčelica.

Seizmolozi ovih dana imaju pune ruke posla. Obilaze instrumente na širem dubrovačkom području te postavljaju nove, mobilne instrumente koje su donijeli s Banovine.

- Važnost ovih uređaja je da se dobiju zapisi svih ovih naknadnih potresa koji se svakodnevno događaju, pa i onih najslabijih koji se ne osjete, objašnjava Krešimir Kuk, seizmolog.

- Trebamo pronaći što mirniju lokaciju, to znači da se moramo izdvojiti iz područja gdje je jaka ljudska aktivnost, promet i to, dakle tražimo neko mirno mjesto, ali svejedno treba nam opet i kvalitetna struja i dobar signal interneta da možemo te podatke slati u centar u Zagrebu, ističe Snježan Prevolnik, seizmolog.

Podrhtavanje tla i dalje se osjeti. Koliko god su se Dubrovčani na to naviknuli, nadaju se da neće potrajati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!