Najatraktivnija zgrada na zadarskoj rivi prelazi u ruke nadbiskupije?

18.02.2022.

07:00

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dom županije

Dom županije

Foto: Dnevnik / HRT

Zadarsku javnost ovih je dana na noge digla vijest kako Crkva i država pregovaraju oko najatraktivnije zgrade na zadarskoj rivi - Doma županije. Zaposlenici županije koji su trenutačno u njoj uskoro se sele na novu lokaciju. Crkva za zgradu koja se ujedno nalazi i na dijelu zadarske fortifikacije zaštićene UNESCO - om, ima svoje planove. 

S pogledom na more, Morske orgulje i Pozdrav suncu najljepša je to zgrada na zadarskoj rivi. Županija se njome koristi od  '93., a uskoro se iz nje seli.

- Zgrada Doma županije je u vlasništvu Republike Hrvatske i o načinu njenog raspolaganja odlučuje Vlada Republike Hrvatske s obzirom na njenu vrijednost, rekao je pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu i upravljanje imovinom Zadarske županije Nikica Miletić.

A u pregovorima s Vladom je Zadarska nadbiskupija. U priopćenju kažu da se pregovori vode vezano uz odštetu za oduzetu imovinu Crkve u Zadru. Država je ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine kao kompenzaciju.

- Ako se dogovor između države i Crkve postigne, zadarska Nadbiskupija bi u najatraktivnijoj zgradi na zadarskoj rivi zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu, dodao je.

Ta je vijest zatekla - i struku i građane. 

- Mislim da taj prostor zapravo treba pripasti građanima i da treba biti dostupan građanima, da treba biti u nekoj javnoj funkciji. Profesor Vežić je iznio jednu sjajnu ideju da tamo bude mali glazbeni dom, kako je on to nazvao, da se objedine i glazbena i plesna škola i zbor i orkestar, ono što bi ja možda dodala, i jednu malu gradsku kavanu, istaknula je izvanredna profesorica Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru Antonija Mlikota.

U palaču, izgrađenu početkom dvadesetog stoljeća u vojne svrhe, građani dugo nisu imali pristup. Evo što oni misle o pregovorima s crkvom.

- Mislim da su postojali neki drugi možda objekti ne baš taj reprezentativni na vrhu Poluotoka.

- Čitala sam i pročitala i zgrožena sam zapravo s time jer to je jedna informacija koja je stravična. Jer to je kuća ili zgrada koja je najbolji dio grada Zadra.

- Najveća glupost što se može napraviti.

Raspravljalo se o ovo temi i na današnjoj virtualnoj sjednici Županijske skupštine. Oporba se obratila županu.

- Zašto ne štitite interese ovog grada, dozvoljavate da politički Zagreb odlučuje o sudbini ovog grada?, pita se vijećnik Županijske skupštine Jure Zubčić (SDP).

- Dobro je poznato da smo mi zatražili ovu zgradu davno i nismo je dobili, dobili smo druge zgrade, naglasio je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Jedno je sigurno - o sudbini palače koja vapi za renovacijom još će se raspravljati. Iz Nadbiskupije poručuju - kad postignu dogovor o odšteti, obavijestit će javnost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!