Samo 7% Roma ima stalni posao, 70% živi u ekstremnom siromaštvu

24.05.2023.

12:25

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/T.D.

Tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U Saboru je održana tematska sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o provedbi nacionalnih politika za uključivanje Roma u Hrvatskoj. 

Želja je poboljšati integraciju pripadnika romske nacionalne manjine te smanjiti jaz između Roma i ostatka stanovništva. Prema iznesenim podacima - samo 7 posto romske populacije ima stalni posao, a 70 posto ih živi u ekstremnom siromaštvu.

- Romska zajednica svakako spada među, po nizu parametara najsiromašnije zajednice unutar našeg društva. Istovremeno zajednica sa, po nizu pokazatelja, najnižim stupnjem uključenosti, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

- Od svih ovih dokumenata, malo koja jedinica lokalne samouprave imaju svoje akcijske planove, a svi dobro znamo bez određenih akcijski plan, da se ne mogu rješavati baš ni jedan problem Roma, rekao je Veljko Kajtazi, član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!