Hrvatska manjina u Crnoj Gori

14.01.2023.

19:54

Autor: Vicko Dragojević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Hrvatska manjina u Crnoj Gori

Hrvatska manjina u Crnoj Gori

Foto: HTV / HRT

Hrvati u Crnoj Gori, koji su u toj zemlji jedna od najstarijih manjina, jučer su proslavili svoj dan. Još od proglašenja crnogorske samostalnosti, hrvatska manjina uživala je dobar status. No sve se promijenilo u proteklim burnim političkim godinama - Crna Gora odlučuje hoće li nastaviti svoj put prema Zapadu ili se vratiti u zagrljaj Srbije i Rusije. Ta odluka itekako će utjecati na hrvatsku manjinu.

Dux radio, jedini elektronički medij na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, već 13 godina svakodnevno emitira program.

- Čujemo se na području Boke, to je Tivat, Kotor, Budva malo slabije, Herceg Novi,a čak čujem da se čujemo do Dubrovnika, barem do granice, govori Tanja Grabić, direktorica radija Dux.

Uz troje stalno zaposlenih, povremene suradnike angažiraju kada to dopuste financije.

- Već se financiramo putem projekta - tu je zaista neupitna potpora središnjeg državnog ureda za Hrvate RH, preko čijeg rada se u biti i financiraju plaće zaposlenih, rekla je.

Hrvati u Crnoj Gori jedna su od najmalobrojnijih manjina, prema popisu stanovništva, u cijeloj zemlji ima ih do 6 tisuća, odnosno manje od 1 posto. Ipak, povijesna je važnost golema.

- Preko 60 posto ukupnog kulturnog blaga Crne Gore se nalazi u rukama Katoličke crkve i Hrvata u Crnoj Gori, autohtonog naroda. Dakle, to je nešto što smo mi dobili kao vrijednost, kao bogatstvo od naših predaka, naglašava Zvonimir Deković, Hrvatsko nacionalno vijeće.

No neizvjesna politička situacija odražava se i na hrvatsku manjinu. Rođena Tivaćanka, koja je gotovo cijeli život u Hrvatskoj, itekako primjećuje posljedice političke borbe, u kojoj Crna Gora odlučuje hoće li ići prema Zapadu ili u zagrljaj Srbije i Rusije.

- Hrvatski narod uvijek je bio dio zapadne civilizacije. Crna Gora i crnogorski narod uvijek su bili dio zapadne civilizacije. Ukoliko bi se vjetar okrenuo u ovom smjeru u kojem vi govorite, onda to doista ne bi bilo dobro ni za RH, ni za EU, niti za mir na ovim prostorima, naglasila je Vanda Babić Galić, kroatistica, posebna savjetnica ministra vanjskih poslova RH.

Najprije svetom misom, a zatim velikim koncertom klape Intrade Hrvati u Crnoj Gori proslavili su svoj dan. Najveće oduševljenje izazvao je hrvatski izbornik, kojem stotine fotografkinja i potpisa nisu teško pale.

- Ovdje u Tivtu, u Zaljevu svetaca, u Crnoj Gori, zaista jedno veliko priznanje. To je veliki dan za Hrvate ovdje u Crnoj Gori, to je znak i dokaz opstojnosti, kulture hrvatskog naroda. Mislim da je jako važno dati podršku. I zaista, bilo je jako lijepo jučer, rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Na proslavi su se, bar na jedan dan, opustili Hrvati u Crnoj Gori. Sada trebaju gledati dalje, pred njima je neizvjesna godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!