Tko je Porfirije, novi poglavar Srpske pravoslavne crkve

18.02.2021.

16:26

Autor: Hina

Mitropolit ljubljansko-zagrebački novi poglavar SPC-a

Mitropolit ljubljansko-zagrebački novi poglavar SPC-a

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), objavili su srbijanski mediji.


Mitropolit Porfirije tako postaje 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) te će na mjestu novog patrijarha naslijediti preminulog patrijarha Irineja, koji je umro u studenome od posljedica koronavirusa.


Izborni sabor SPC-a održan je danas u Hramu Sv. Save u Beogradu, a mitropolit zagrebačko-ljubljanski ušao je u uži izbor, zajedno s bačkim mitropolitom Irinejem i banjalučkim Jefremom.


Imena trojice kandidata koji su dobili natpolovičnu većinu glasova arhijereja, upisuju se u posebne omotnice koje se zatim umeću u Evanđelje. Izbor se prepušta "Božjoj volji", izvlači se jedna omotnica s imenom novog patrijarha. 


Nakon njegova izbora oglasila su se zvona s Hrama Sv. Save i Saborne crkve u Beogradu.


Porfirije pozvao na molitvu i blagoslov za vjernike i sve ljude dobre volje


- Molim sve da se mole Bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstvu nebeskom, rekao je Porfirije u svom prvom obraćanju. n


U izjavi za TV Hram "prizvao Božji blagoslov na svu braću i sestre, djecu naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na cijeli svijet".


Ustoličenje patrijarha Porfirija u petak


SPC je objavio da će ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija biti održano u petak u 9 sati u Sabornoj crkvi u Beogradu. Datum svečanog 'uvođenja u tron' patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, povijesnom sjedištu poglavara SPC na Kosovu, još nije određen.


Čestitke na izboru


Čestitke novoizbaranom patrijarhu uputili su najviši državni dužnosnici, ministri te brojne osobe iz političkog i javnog života.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u čestitki je ocijenio da pred Porfirijem stoji "teška, ali časna zadaća" da čuva jedinstvo SPC-a.


-Uvjeravam Vas da će u vremenima pred nama, i naša Srbija zajedno s Vama, djelovati na čast i dobro svih ljudi dobre volje i dobre vjere, i svih Srba ma gdje oni živjeli, poručio je  Vučić novom poglavaru SPC-a.


Premijerka Ana Brnabić istaknula je uvjerenje da su SPC i svi pravoslavni vjernici izborom Porfirija dobili patrijarha "koji će svojom mudrošću i čestitošću, kao i otvorenim pristupom, učiniti sve za dobrobit crkve i naroda", te da će kao novoizabrani patrijarh srpski "voditi Crkvu i srpski narod putem mira, poštovanja i zajedništva".


Hram sv. Save u Beogradu

Hram sv. Save u Beogradu

Foto: A.K./ATAImages / PIXSELL

Odmah nakon proglašenja, Porfirije je posjetio grob donedavnog patrijarha Irineja u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru i upisao se u Spomen knjigu.


Kardinal Bozanić čestitao novom patrijarhu SPC- Porfiriju


- S velikom sam radošću primio vijest da Vas je Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve na zasjedanju danas, 18. veljače 2021., izabrao za 46. patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve. Vaša Svetosti, dragi Subrate u Kristu Isusu našem Spasitelju, srdačno Vam čestitam visoki izbor za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog. Kao kršćanin i subrat u biskupstvu, očima vjere u Vašem izboru vidim prst Božje providnosti i znak Duha Svetoga, napisao je u čestitki kardinal Bozanić.


Istaknuo i kako mu je u nezaboravnom sjećanju njihovo ekumensko hodočašće 12. siječnja ove godine, od zagrebačke katedrale do saborne crkve Preobraženja Gospodnjega.


- Vaša Svetosti, neka Vaš izbor za patrijarha bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Neka Duh Sveti, koji nas obnavlja, otvori nove putove Božje ljubavi i milosrđa, novog razumijevanja i uvažavanja, prihvaćanja i opraštanja, kako bi se otvorile nove stranice plodonosne suradnje u zajedništvu za dobro povjerenih nam vjernika. Narodi kojima pripadamo na ovim prostorima europskog kontinenta, u našoj suvremenosti bremenitoj izazovima, očekuju od nas kršćana da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, navjestitelji evanđeoske nade, poručio je kardinal Bozanić novom patrijarhu Porfiriju Periću te mu "s tim raspoloženjem srca, a povezan s Vama u zajedništvu vjere, nade i ljubavi" uputio srdačne pozdrave u Gospodinu.

Životopis novog patrijarha SPC-a


Porfirije (Perić) rođen je 22. srpnja 1961. u Bečeju, od oca Radivoja i majke Radojke, svjetovnog imena Prvoslav. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu.


Zamonašen je 1985. godine u manastiru Visoki Dečani od svog duhovnog oca, tada jeromonaha dr Irineja (Bulovića), uz kojeg je danas bio u apostolskom ždrijebu na Izbornom saboru SPC-a. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986., kada ga je tadašnji episkop raško-prizrenski, a potom patrijarh srpski Pavle, u manastiru Svete Trojice rukopoložio u čin jerođakona. Na poslijediplomskim studijima u Ateni boravi od 1986. do 1990., nakon čega biva postavljen za igumana Kovilj kod Novog Sada, koji, prema službenoj biografiji SPC-a, "postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima". Tu duhovnu i monašku zajednicu po mnogim je ocjenama svojim dolaskom višestruko preporodio i učinio je duhovnom maticom mnogih - mladih, intelektualaca, umjetnika, glumaca, rock glazbenika. Kao iguman je posebno bio angažiran u liječenju bolesti ovisnosti pa je u manastiru 2005. osnovao terapijsku zajednicu Zemlja živih, priznatu kao najuspješniji projekt za liječenje narkomanije. Pod njegovim vodstvom kroz kampove diljem Srbije prošlo je stotine štićenika.


S temom "Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju svetog Jovana Zlatoustog", doktorirao je 2004. godine na Bogoslovskom fakultetu Sveučilišta u Ateni.


Predavač je na katedri Pastirske psihologije Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, suosnivač udruge građana za resocijalizaciju žrtava destruktivnih vjerskih sekti i kultova, a istodobno i predsjednik Upravnog odbora humanitarne fondacije Privrednik, koji stipendira talentirane, a siromašne učenike i studente.


Skupština Srbije ga je, kao predstavnika svih crkava i vjerskih zajednica, 2005. izabrala za člana Vijeća Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Vijeće ga je 2008. izabralo za svog predsjednika. U radiodifuznom spektru Srbije od tada se čuju i crkvene radio postaje. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.


Na tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskog ustoličen je 13. srpnja 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!