U OŠ Orehovica predstavljen predmet Jezik i kultura romske nacionalne manjine

09.11.2022.

17:06

Autor: Danijela Bratić-Herceg/V.K./HRT/Hina

Predstavljen predmet Jezik i kultura romske nacionalne manjine

Predstavljen predmet Jezik i kultura romske nacionalne manjine

Foto: HTV / HRT

Nakon što je popis stanovništva pokazao da na području Orehovice u Međimurju živi više od 33 posto Roma, oni sada ostvaruju pravo da u institucijama romski jezik bude priznat kao službeni, a školska će djeca imati i nastavu na materinskom jeziku. Na konferenciji za novinare predstavljen je Model C nastave jezika i kulture romske nacionalne manjine.

Osnovnu školu Orehovica polazi 311 učenika od kojih ih je 65 posto romske nacionalne manjine, a s početkom nove školske godine uveli su model C nastave jezika i kulture romske nacionalne manjine, za što su stečeni uvjeti prelaskom na jednosmjensku nastavu.

Uime Ministarstva znanosti i obrazovanja, konferenciji za medije nazočio je Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine.

Naglasio je kako OŠ Orehovica integraciju između romskih i neromskih učenika primjenjuje upravo na način na koji je i zamišljeno.

- Jedan od velikih izazova u organizaciji nastave je pronaći određeni adekvatni stručni kadar koji govori jezikom romske nacionalne manjine na tom određenom području. Mi na prvo mjesto stavljamo poznavanje jezika, a tek poslije toga, prema pravilniku, odgovarajuću vrstu obrazovanja, kazao je Čapo.

Ističe kako je to dobra prilika za zapošljavanje mladih Roma koji se školuju i upisuju fakultete, i da bi se oni, s obzirom da stručnog kadra nedostaje, nakon završetka fakulteta mogli aktivno uključiti u nastavu Modela C.

Ravnatelj škole Branko Sušec naglasio je kako je problem i u tome što bajaški jezik još nije u potpunosti standardiziran, ali da se na tome puno radi na Filozofskom fakultetu.

Program u OŠ Orehovica provodi diplomirana učiteljica Natalija Sklepić, inače izvorna govornica bajaškog jezika.

Objasnila je kako predmet obuhvaća jezik i komunikaciju, vrijeme i prostor, stvaralaštvo i tradiciju te identitet i ljudska prava.

Postoji napisan kurikulum, godišnji plan, program sam morala sama napraviti. Vodila sam se primjerom učitelja koji predaju strane jezika, a s obzirom da nisam imala nikakav materijal, zamolila sam učitelje da mi pokažu svoje planove pa smo zajedno pokušali na neki način prilagoditi moj plan i uskladiti ga s kurikulumom, rekla je Sklepić.

Ministarstvo je dosad izdalo četiri suglasnosti za provođenje modela C na jeziku i pismu romske nacionalne manjine, jedno u Jagodnjaku i tri u Međimurskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!