Obilježen Svjetski dan romskog jezika

04.11.2022.

12:25

Autor: HRT

Svjetski dan romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskom saboru u petak je obilježen Svjetski dan romskog jezika koji se obilježava 5. studenoga a tim povodom predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću uručena je spomenica sa romskim obilježjima, zastavom i himnom u znak sjećanja na desetu obljetnicu od proglašenja tog dana . 

Jandroković je istaknuo da su prije deset godina u Hrvatskom saboru dali potporu inicijativi za proglašenje Svjetskog dana romskog jezika i time bili prvi parlament u svijetu koji je to učinio. Tu inicijativu tri godine kasnije prepoznao je i UNESCO i 5. studenog proglasio Svjetskim danom romskog jezika.

- Kao dio zaštićenog UNESCO-ovog nasljeđa, on nastavlja obogaćivati našu hrvatsku, europsku i svjetsku baštinu. Jezik je bio i ostaje jednom od presudnih sastavnica identiteta svakog naroda. On nam omogućuje očuvanje i prenošenje vlastite kulture na sljedeće naraštaje, povezujući nas s našim precima i potomcima, poručio je Jandroković.

Upozorio je kako se Romi i dalje suočavaju s nizom izazova no da je dio odgovora na njih i u upoznavanju neromskog stanovništva o posebnostima jezika, kulture i povijesti Roma.

Obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika organizirali su Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara" i saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Veljko Kajtazi, a uz saborske zasutpnike, nazočili su mu i drugi gosti.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs naglasio je važnost obrazovanja jednog naroda za što je jezik jedan od ključnih elemenata.

- Da bi to mogli Romi u Hrvatskoj i diljem svijeta, oni trebaju svoj jezik na kojem će svoja iskustva, kulturu i običaje prenositi na mlađe generacije. U tome imate punu podršku hrvatske Vlade, poručio je.

Udvostručen broj studenata Roma


Podsjetivši je kako u školama od 2020. postoji kurikulum romskog jezika te izrazio zadovoljstvo velikim pomacima u njihovu obrazovanju i broju pripadnika te nacionalne manjine koji studiraju.

Saborski zastupnik i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dan romskog jezika Veljko Kajtazi rekao je kako je broj studenata Roma u zadnjih pet godina udvostručen kao i broj stipendija.

Podsjetio je da je 14 godina prošlo od izlaska prvog Romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika, kojem je autor, te naglasio da su Romi jedina nacionalna manjina u Hrvatskoj koja je, prema posljednjem popisu stanovništva, uspjela povećati broj svojih pripadnika, dok su sve ostale manjinske zajednice pale i za 20 posto.

Na svečanosti su uručena nagrade za životno djelo "Ferenc Sztojka" i "Šaip Jusuf" koji dodjeljuje Savez Roma "Kali Sara" književniku i romskom aktivistu Jožeku Horvatu iz Slovenije te Nedžatinu Kamberovskom, dugogodišnjem članu Vijeća romske nacionalne manjine Zagreba i osnivaču prvog romskog kulturnog društva u Zagrebu.

Zahvalnica za doprinos integraciji Roma u hrvatsko društvo i za doprinos u provedbi Operativnog programa vlade za romsku nacionalnu manjinu uručena je ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak.     

Svjetski dan romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!