Vrijeme zajedništva, okupljanja obitelji i prijatelja

16:32 / 07.01.2022.

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Božić na Baniji

Božić na Baniji

Foto: HTV / HRT

Svi koji godinu prate po julijanskom kalendaru, danas slave Božić. Mnoštvo vjernika okupilo se i u crkvi svete Petke u Sisku kako bi s obitelji i prijateljima uz molitvu dočekali i proslavili Božić.


Pravoslavni vjernici na Badnji su dan, prema običaju, zapalili badnjak - hrastovu granu koja simbolizira Isusa Krista koji je u čovjeku rasplamsao ljubav prema dobru i kršćanskim vrijednostima.

Za vjernike je Božić vrijeme zajedništva, okupljanja obitelji i prijatelja što je, kako su istaknuli, posebno važno nakon tmurne i teške godine obilježene potresom i pandemijom.

Svečanu božićnu liturgiju predvodio je sisački paroh, jerej Veselin Ristić.

U molitvi je pozvao na zajedništvo te uputio čestitku pravoslavnim, ali i rimokatoličkim vjernicima koji su već proslavili Božić - jedan od najvećih vjerskih blagdana.

- Želim svima kao što smo danas čuli u molitvi - slava Bogu na visini, a na zemlji mir među ljudima, dobra volja. Upravo u ovo vrijeme iskušenja, vrijeme problema i nevolja, upravo taj mir nam je potrebniji više nego ikad. Mir među ljudima, sloga među ljudima da bi uz molitvu Gospodu uspjeli prevladati ova iskušenja i nevolje koje su nas zadesile, poručio je.

Nakon liturgije vjernici su božićno slavlje nastavili u dvorištu crkve, a zatim i u krugu obitelji i prijatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!