Afganistan: Talibani slave dvogodišnjicu preuzimanja vlasti

15.08.2023.

Zadnja izmjena 19:45

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/Hina/HRT

Dvije su godine od povratka talibanskog režima na vlast u Afganistanu. Nakon povlačenja međunarodnih snaga u kolovozu 2021., talibani su u nekoliko tjedana osvojili cijelu zemlju. Usprkos prvotnim obećanjima da će poštovati prava žena, donijeli su niz zabrana kojima se drastično ograničavaju njihova prava. Zemlju trese gospodarska i humanitarna kriza, a s glađu se bori 15 milijuna ljudi.

Bijela zastava sa šehadetom vijori se iznad Kabula, glavnog grada Islamskog Emirata Afganistana. Ime je to koje su zemlji prije dvije godine dali talibani.

- Zauzimanje Kabula pokazalo je još jednom da nitko ne može kontrolirati ponosnu afganistansku naciju i da ni jednom osvajaču neće biti dopušteno da zaprijeti neovisnosti i slobodi zemlje, objavile su u priopćenju u utorak talibanske vlast

"Ako ne bude drugog načina, bit ću prisiljen prodati dijete kako bismo preživjeli"


Desetljeća sukoba, suša i prekid slanja međunarodne pomoći pretvorili su krizu - u katastrofu. Iako su samo dječaci, braća Ismatullah i Asif moraju raditi jer je njihov otac dolaskom talibana na vlast izgubio posao.


- Zaista je teško ovo raditi, ali nemam izbora. Moram prehraniti svoju obitelj, kaže Ismatullah.


- Beba nema kolijevku jer sam je prodao kako bih kupio brašno. Dio hrane uzeo sam na dug, ali ne mogu je sada platiti. Ako ne bude drugog načina, bit ću prisiljen prodati dijete kako bismo preživjeli, kaže Nematullah Zazai.

Na ulicama glavnog grada u utorak ujutro ipak je vrlo mirno, piše agencija France presse.


- Danas je sretan dan, to je datum kraja okupacije naše zemlje, rekao je za AFP student medicine Mortaza Khairi (21).

Žene isključene iz javnog života


Studirati, međutim, ne mogu djevojke koje više nemaju pristup sveučilištima. Posljednje dvije godine talibanske vlasti nametnule su svoju strogu interpretaciju islama u zemlji, a žene su teško pogođene zakonima koje su Ujedinjeni narodi opisali kao "rodni apartheid". Novi režim i zaokret u strogu interpretaciju islama žene je vratio stoljeće unatrag. Isključene su iz javnog života i smiju se obrazovati samo do šestog razreda. Takozvano "Ministarstvo poroka i vrlina" početkom srpnja zatvorilo je sve kozmetičke i frizerske salone. 


- Iako nema mogućnosti obrazovanja nakon što su talibani zatvorili škole i sveučilišta za žene, naš um ne može biti ograničen. Možemo ga iskoristiti i boriti se protiv njih. Mi žene ne smijemo propuštati prilike i uzmicati pred zaprekama, poručuje Maryam.

Ograničenja prava žena - koje su isključene iz javnog života kao i pristupa zapošljavanju i obrazovanju - velika su prepreka u pregovorima o priznavanju vlade od međunarodne zajednice i pomoći koju bi ona mogla pružiti.

Skupina stručnjaka UN-a osudila je u ponedjeljak prekršena obećanja talibanskih vlasti da će uspostaviti fleksibilniji režim od onog koji je bio na snazi tijekom njihova prvog dolaska na vlast, od 1996. do 2001. godine.


- Unatoč uvjeravanjima de facto talibanskih vlasti da će sva ograničenja, posebice u pogledu pristupa obrazovanju, biti privremena, činjenice na terenu pokazale su postojanje ubrzanog, sustavnog i sveobuhvatnog sustava segregacije, marginalizacije i progona, kazali su stručnjaci UN-a u priopćenju.

Ozbiljnijeg otpora nema na vidiku


Povlačenje međunarodnih snaga iz Kabula označilo je kraj jedne ere - rata koji je obilježio dva desetljeća američke politike. Posljednje dvije godine ozbiljnijeg otpora nema na vidiku. Bivši predsjednik Ashraf Ghani u egzilu je u Sjedinjenim Državama. Talibanski režim današnji je dan proglasio praznikom. 


- Prije sedam godina priključio sam se džihadu. Bio sam tako mlad, tek sam izašao iz medrese, nisam imao ni bradu. Mnogi su moji prijatelji ubijeni. Danas se radujem jer smo se riješili okupacije, kaže talibanski borac Sahil.


U posljednje dvije godine Afganistan je napustilo 1,6 milijuna ljudi. I dok demokratski svijet ignorira i ne priznaje novi režim, talibanski stisak nad Afganistanom neporeciva je stvarnost. Zemlja zbog kršenja ljudskih prava ostaje u slijepoj ulici, pritisnuta sankcijama i teškom ekonomskom krizom, bez fotelje u Ujedinjenim narodima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!