Akrap: Moguće je da je ovo početak kraja Vladimira Putina

27.02.2022.

21:21

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sergey Guneev / REUTERS

Od glumca komičara do ratnog vođe, Sjedinjene Američke Države vjeruju da je ukrajinski predsjednik Zelenskyy glavna meta ruske agresije. Dr. sc. Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost, Institut za istraživanje hibridnih sukoba kazao je u HRT-ovom središnjem Dnevniku kako se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na početku snalazio kao glumac. Imao je teatralne izjave, te je na neki način naštetio ukrajinske pregovaračke pozicije.  No, on se u ovom trenutku preobrazio u heroja Ukrajine. 

 "Zelenski postao ikona Ukrajine"

- On se u ovom trenutku preobrazio u heroja Ukrajine. On je taj koji mobilizira stanovništvo, on je taj koji daje njima moral, vjeru i snagu. Ostao je u Ukrajini i u Kijevu, iako ima ponude da napusti svoju zemlju, rekao je Akrap.

Pretvorio se u ikonu i dodatni motiv ukrajinskim braniteljima je to što je ostao.

- Jer ako naš predsjednik ostaje, ostajemo i mi, dodao je stručnjak za sigurnost.

U povijesti smo imali već glumca za predsjednika države, primjerice u SAD-u, Ronalda Reagana, koji je vrlo dobro radio svoj posao. 

"Prividni gospodar rata i mira"

U prvom planu sada je pitanje pregovora, prema posljednjim informacijama Zelenski je na njih pristao. Akrap je istaknuo kako vjeruje da će se Ukrajina obraniti, te da jako bitno da se počne pregovarati.

Putin je prividno sada "gospodar rata i mira", jer će Rusi vrlo brzo izgubiti sve logističke, financijske, ali i ljudske snage da vode dugotrajni rat.

"U ovakvim situacijama osobe znaju donositi iracionalne poteze"

Akrap vjeruje da će Rusija teško poentirati u pregovorima, te da je ovaj rat početak kraja Vladimira Putina. Sankcije koje ima Rusija donijet će joj veliku štetu.

- Pitanje procjene njegovih budućih poteza je teško. Jer u ovakvim situacijama osobe znaju donositi iracionalne poteze, pogotovo danas dizanje pripravnosti njihovog nuklearnog potencijala na višu razinu, sasvim sigurno će izazvati reakciju. Ali može se dogoditi i sljedeće - da netko u njegovom krugu ljudi kaže - što nam ovo stvarno treba. Zar mi želimo nuklearni rat s SAD-om, Francuskom, zar želimo potop Rusije i ruskog naroda? Moguće je da je ovo stvarno početak njegovog kraja i činjenice da se unutar njegovog kruga nađe više osoba, predvođeni s oligarsima, koji će to financirati, da se Rusija vrati na diplomatsku scenu, poručio je stručnjak za sigurnost.

"Europa se može nositi s izbjegličkom krizom"

Europa svakodnevno nameće nove sankcije Rusiji i može se nositi s izbjegličkom krizom.

- Europa ima dovoljno kapaciteta, a pogotovo što ovo nije migrantski val, za razliku od onog s kojim smo bili suočeni. Taj val je bio i neprijateljski, jer je bio potican kao jedan od sredstava hibridnih prijetnji s kojoj se pokušala promijeniti i politička slika u Europi. Ovo je ipak val na koji se Europa već pripremala, planirajući nagori razvoj situacije, zaključio je Akrap. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!