16:28 / 27.02.2022.

Autor: Jasna Paro/IMS/I.Z./HRT

EU o prihvatu izbjeglica, ali i o naoružavanju Ukrajine

EU o izbjeglicama, ali i o naoružavanju Ukrajine

EU o izbjeglicama, ali i o naoružavanju Ukrajine

Foto: Bernadett Szabo/Bryan Woolston / Reuters

O humanitarnoj pomoći i zbrinjavanju izbjeglica, u Bruxellesu je počeo razgovor ministara unutarnjih poslova, a kasnije navečer na dnevnom redu, u vidu virtualnog sastanka ministara vanjskih poslova, bit će i slanje oružja Ukrajini. HRT-ova dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro kazala je kako cijeli izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova posvećen je samo jednoj temi - humanitarni problemi koji su proizašli iz rata protiv Ukrajine. 

Neke zemlje ukinule vize za Ukrajince

Deseci tisuća ljudi napuštaju Ukrajinu na stihijski način. Prema procjenama europski agencija, Europa može očekivati i do pet milijuna ukrajinskih izbjeglica. Ukoliko bi rat potrajao nešto duže ili ako bi Kijev pao pod rusku okupaciju, taj broj bi se mogao i utrostručiti.

Ministri unutarnjih poslova razgovaraju o konkretnim planovima prihvata izbjeglica i koordinirane mjere prihvata. Mnoge europske države izrazile su spremnost da prihvate izbjeglice, uključujući i Hrvatsku.

Neke zemlje su ukinule i vize za Ukrajince, a razgovarat će se i o sanitarnim prilikama na granicama, da se organiziranju centri na testiranje protiv COVID-a, ali i organiziranje hitne medicinske pomoći. 

Ne, manje važno razgovarat će se i o kibernetičkim prijetnjama, koje su sve češće prisutne, ne samo prema Ukrajini, već i prema državama članicama Europske unije, a dolaze iz Moskve.

Danski ministar unutarnji poslova na vrlo emotivan način rekao je Ukrajincima da su im njihova vrata otvorena.

"Sredstva za dostavu i transport naoružanja do Ukrajine"

Ministri vanjskih poslova razgovarat će o sankcijama Rusiji, ne samo o SWIFT-u, nego i o ruskoj Narodnoj banci. Njoj bi se zapriječilo prisustvo međunarodnim financijskim rezervama.

Europska unija potvrdit će i zatvaranje zračnog prostora Europske unije za ruske zrakoplove. Većina država je to napravila na nacionalnoj razini.

Spominje se da bi ministri prihvatili i potvrdili da bi se iz europskog mirovnog mehanizma, to je izvanproračunski fond Europske unije, a da se mogu koristiti sredstva za dostavu i transport naoružanja do Ukrajine.

- Ako se to večeras usvoji, to će biti presedan, naglasila je Paro.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!